Benieuwd naar cijfertjes en eiwitten?
June 28, 2018
TRIamsterdam Training Tweaks
Triamsterdam: zalig weer en een mooi parcours!
July 9, 2018

Smartpaddle

Training Tweaks - Smartpaddle experiment

Experimenteren met een vermogensmeter in het water

Vorige week heb ik kennisgemaakt met de Smartpaddle, het inzichtelijk maken van de zwemslag met behulp van een vermogensmeter. Samen met Iris Dijkstra van www.trimprove.nl leverde het interessante informatie op!

Mogelijkheden van de Smartpaddle

Met de Smartpaddle krijg je inzicht in het vermogen dat je gedurende de zwembeweging onder water levert (zie figuur hierboven). Daarnaast zit er ook een accelerometer in waardoor je kan zien hoe de hand door het water beweegt. Dit tezamen biedt voordelen t.o.v. de video-analyse. De hoeveelheid ‘druk’ die je op het water levert is niet zichtbaar op de film en wordt met dit instrument gedurende gehele haal toonbaar gemaakt. Ook het vermogen de ‘verkeerde kant’ op wordt zichtbaar.

Aanvullend op een video analyse

Aan de andere kant kan de enorme bak aan data wel lastig interpreteren zijn. Vooral het omzetten van de data in een praktische verandering kan lastig zijn voor de atleet. Aan de trainer de taak om dat zo goed mogelijk te doen. Door goed te analyseren wat de oorzaak is van de ‘vermogensbeperking’ ergens in de haal, kan een praktische tip veel efficiëntie opleveren. Een video opname kan daarbij een nuttig instrument zijn om het voor de atleet eenvoudig zichtbaar te maken.

Nu ga ik op zoek naar alle mogelijkheden van het product.. Ben je benieuwd en op zoek naar meer leesvoer? Begin dan hier:

How SmartPaddle data shows the inefficiencies in swimming stroke

How to identify swimming technique gaps with SmartPaddle force measurement

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *