Transitie periode: op vakantie en vooral de leuke dingen doen!

Cooling down, waarom?
July 13, 2018
Borstcrawl in triathlon: waarom een derde arm?
July 24, 2018

Transitie periode: op vakantie en vooral de leuke dingen doen!

Waarom doe je een transitie of rust periode tussen twee wedstrijdperiodes in?

In het Nederlandse triathlonseizoen zie je vooral wedstrijden in mei, juni en begin juli. Vervolgens is er een korte zomerreces om eind augustus de draad weer op te pakken voor het tweede deel van het seizoen. Deze periode van ongeveer een maand is zeer geschikt om gas terug te nemen in jouw trainingsschema, bij te komen van intensieve wedstrijden of de transfer te maken naar andere type wedstrijden in het tweede deel van het seizoen. 1-2 weken echt even gas terug wordt toch al snel aangeraden, maar…. “gaat je conditie dan niet hard achteruit?” Dat is deels waar!

Trainingswetten

Figuur 1: supercompensatie na 1 training (bron: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-90-368-1617-5_2)

Uit onderzoeken blijkt dat het aantal mitochondriën in de spieren (energiefabriekjes) al afnemen na 4-5 dagen van inactiviteit. Oftewel, er wordt niet voldaan aan 1 van de belangrijkste trainingswetten bij het opstellen van een trainingsschema, “overload”. Daarentegen kom je wel een andere trainingswet, “prikkelverandering”, tegemoet. Ook even gas terugnemen is een vorm van prikkelverandering. De trainingswet “supercompensatie” is hier ook passend. Je kan op microniveau aan supercompensatie doen door na 1 training rust te nemen richting de volgende training, maar dat kan ook op mesoniveau. Door na een paar weken van intensief inspannen (trainingen/wedstrijden) een week rustiger aan te doen kan er ook supercompensatie optreden. Hoe korter de rustperiode, hoe hoger de fitheid blijft maar hoe lager de frisheid. Hoe langer de rustperiode, hoe lager de fitheid maar hoe hoger de frisheid. In het laatste geval zal de atleet veel meer zin hebben om de tweede seizoenshelft te knallen!

Vakantie Wouter

Is het een hybride vorm? Wat mij betreft wel. Doe voor een bepaalde periode vooral sportactiviteiten die je leuk vindt! Dat kan ook wat anders zijn dan je reguliere sport. Pas wel een beetje op met langdurig een andere sportactiviteit doen, dit kan spierpijn of blessures opleveren. Hoe ga ik het doen?

Op vakantie gaan! Zondag start ik eerst nog een mooi triathlon in Zuid-Duitsland, de Schliersee Triathlon. Vervolgens heb ik twee weken vakantie en ga ik vooral doen wat ik leuk vind: fietsen in de bergen. Prikkelverandering en licht behoud van trainingsbelasting op een leuke en alternatieve manier voordat ik op 4 augustus mijn eerste training weer doe richting de Eredivisie competitie: de sprintafstand bij de Eupen Triathlon.

Oftewel, van vrijdag 20 juli t/m zondag 5 augustus sta ik voor de atleten die ik begeleid dagelijks klaar, maar verder zal ik iets minder frequent mijn mail checken. Goede zomer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *