Voedingsstrategie triathlon
09/05/2022Post season, reflectie en plannen
05/09/2022Focus: ik & mijn taak
Heerlijk om in de flow te zitten tijdens een wedstrijdinspanning. Ik ben alleen bezig met mijn taak, verder heb ik geen afleiding en het gaat super! Ik leg de laatste 2km van mijn 10km wedstrijd af. Ik weet dat ik alleen de Bosbaan nog ga aflopen. Nu is het in een andere omgeving, maar het lijkt er toch verdomd veel op! Ik focus op een goede uitademing en mijn schouders blijven ontspannen waardoor ik technisch goed blijf lopen.
Aandachtscirkels
De aandachtscirkels van Eberspächer worden als volgt omschreven:
- Ik & mijn taak
- Afleiding uit directe omgeving (publiek, teamgenoten, scheidsrechter, jury, trainer/coach)
- Afleiding door gedachtes
- Winnen of verliezen
- Consequentie van winnen/verliezen
- Zingeving
In mijn bovenstaande voorbeeld ben ik vooral in de eerste cirkel bezig. Toch kan ik genieten van aanmoedigende woorden van het publiek. In dit geval kreeg ik de aanmoediging vlak voor het eind ‘nog één rondje op de atletiekbaan’. Ik vind de atletiekbaan maar niks! Laat mij maar een ronde door het bos lopen of een rondje de Sloterplas. Dus daar liet ik mij toch even negatief afleiden. Eerder in de 10km kan ik vaak denken aan “heb ik mijn voorbereiding wel goed gedaan?”. Vooral in de eerste 3km kan dat door mijn hoofd gaan wat ik snel weer plaats laat maken voor ‘ik & mijn taak’. De cirkels 4 & 5 komen bij mij weinig voor, zeker niet in individuele wedstrijden. Ook in teamwedstrijden gebeurt het weinig, of in positieve zin. Ik geniet tijdens het doen van een triathlon in de Eredivisie van het inhalen van concurrenten tijdens het looponderdeel. Toch ben ik weer snel terug bij ‘ik & mijn taak’ om nog meer atleten in te halen! Nummer 6, dat is wel af en toe een uitdaging voor mij: “wat doe ik hier?”. Met name tijdens een individuele wedstrijd kan ik op 2/3 van de race mijzelf wel eens afvragen wat ik hier doe. Ik denk dan vooral nog terug aan mijn roeiperiode. Tijdens de race was ik dan zo aan het afzien, en al voor 2/3 van de race, en kwam deze gedachte even op. Of al bij het klaarliggen voor de start. Het gaat zometeen zo’n pijn doen, waarom doen ik mee? Gelukkig was daar nauwelijks ruimte voor, want technisch goed blijven roeien onder vermoeidheid vraagt veel aandacht. Dus, weer terug bij ‘ik & mijn taak’.
Mijn vraag aan jou: Waar laat jij je toe verleiden in deze cirkels? En werkt het positief of negatief?
Training
Tijdens de trainingsperiode kun je aandacht geven aan het ontwikkelen van mentale vaardigheden. Hoe kun jij er voor zorgen dat je bezig blijft met jouw taak? En als je naar de andere cirkels toe gaat, kan het je dan ook positief beïnvloeden? Wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Daarom is het interessant om tijdens wedstrijd specifieke trainingen op zoek te gaan naar jouw manier van voorbereiding en uitvoering. Helpt het jou bijvoorbeeld om voor de training bepaalde rituelen te doen (muziek luisteren, mediteren, mobiliserende oefeningen, met/zonder teamgenoten een warming up doen)? En is het prettig om in de wedstrijden een aantal vaste aandachtspunten te hebben zodat je goed met de taak bezig blijft? Daar kom je achter als je het in specifieke trainingen ervaart of tijdens minder belangrijke wedstrijden die je vooral als training ziet. In mijn ogen zijn dat de beste momenten om het te oefenen, omdat je dan in de buurt komt van de ‘echte’ situatie!
Meerjarenplanning
Niet alleen in de training is dit belangrijk, ook in het plannen van jouw beoogde toekomst. Het integreren van deze vaardigheden in het stellen van doelen is waardevol. Je kunt je alleen richten op specifieke resultaat/uitkomst- en prestatiedoelen, maar het is onwijs belangrijk om ook oog te hebben voor procesdoelen. Met deze doelen leg je ook de focus op ‘ik & mijn taak’ en met de resultaatdoelen ben je vooral gericht op cirkel 4 t/m 6. Dat mag zeker terugkomen in het meerjarenplan wat richting en inspiratie geeft, maar dat draagt niet bij aan het vormgeven van de komende 4 weken in het trainingsschema. Hier lees je een eerder artikel over het formuleren van doelen. Oftewel, ook in de planning richting een nieuw seizoen is het handig om jouw ideeën en gedachtes met behulp van de aandachtscirkels te bekijken.
Slot
En ohja, het resultaat van die 10km? Ik heb heerlijk gelopen! Het was geen officiële wedstrijd, maar ik heb wel een persoonlijk record gezet op de 10km. Was ik daarmee bezig? Nee, ik zei tegen mijn trainingsmaatje en ‘meeloper’ die ochtend rondom de Sloterplas: “ik ga lekker lopen en dan kom ik vermoedelijk hier in de buurt…”. Achteraf dubbel genoten, van het proces (heerlijke flow met goede techniek) en het resultaat (een persoonlijk record)!