De eerste wedstrijden van het triathlon seizoen 2017 zijn achter de rug. Na een teamwedstrijd vorige week in Arnhem voor de teamcompetities (alleen deelname voor verenigingen) was dit weekend aan éénieder die wil de beurt. Zo had de Bosbaan triathlon met 6 series een vol programma. De beginners en minder snelle atleten mochten helaas niet zwemmen vanwege het koude water. Het zwemonderdeel werd binnen no time vervangen in een hardlooponderdeel door de sterk optredende organisatie. ’s Middags mochten de snelle serie en de jeugd en junioren wel ter water.
Vanaf ’s morgens 11 uur heb ik gekeken bij de eerste series. Interessant genoeg zie je al best duur materiaal voorbij komen bij ‘de beginners’. Hoge velgen op de wielen en een mooi tijdritframe is geen uitzondering. Desondanks heb ik vanaf de andere kant van de Bosbaan een ‘rechtopzittende’ triatleet op een dure fiets ingehaald zien worden door een ander op een degelijk aluminium frame. Hoe kan dat? Zeer vermoedelijk had de laatstegenoemde meer power in zijn benen, of hij hoefde minder weerstand te overwinnen omdat hij een betere fietshouding had? De houding op de fiets levert meer tijdswinst of –verlies op dan een aerodynamisch frame.
Leerzame les: meer samenwerken met Bikefitter Mark van Loo om (beginnende) triathleten (blessurepreventief) op weg te helpen!
Zelf mocht ik in het middagprogramma aantreden bij de ‘snelle mannen’. Om met de deur of conclusie in huis te vallen: de wedstrijd werd in de wissels bepaald. In de eerste wissel gaat het om het efficiënt uittrekken van je wetsuit en eigenlijk tegelijkertijd het opzetten van je helm. En met een kleine investering in materiaal (elastiekjes uit de supermarkt) hoef je je schoenen pas ‘aan te trekken’ als je op de fiets zit. Hierdoor pakte de uiteindelijke winnaar tijdens de eerste wissel 30 seconden op de nummer 2. Bij de tweede wissel is een goede voorbereiding op de fiets essentieel, want daar gebeurt het uittrekken van je schoenen al. Vervolgens is het van belang dat je behendig van de fiets afstapt. Vlak voor de wissel werd de nummer 3 al beduidend op achterstand gezet. Hij viel ongelukkig op de grond na het ‘van de fiets afspringen’ voor de balk. Ook dit onderdeel van de triathlon is trainbaar. Na het ophangen van de fiets wil je je loopschoenen zo snel mogelijk aantrekken. Met ‘elastieke veters‘ kan dat verdomd snel gaan. Ook hier wist de uiteindelijke winnaar tijd te pakken op de nummer 2, namelijk 23 seconden.
Leerzame les: Het tweaken van de wissels kan ‘gratis’ tijdswinst opleveren!
Bij het opruimen van mijn spulletjes in de wisselzone kwamen de junioren net de wisselzone in om van het fietsen naar het afsluitende looponderdeel te gaan. Opmerkelijk genoeg heb ik omstanders (vermoedelijk coach en/of vader) de volgende uitspraken horen doen tijdens de wissel: “sneller, sneller, sneller!!” en “Dit MOET je snelste wissel worden!” Dit verbaasde mij. Juist in de wissel is uiterste concentratie, het uitblijven van negatieve stress en het taakgericht handelen essentieel. De uitspraken van coach of vader is gericht op ‘resultaat’, maar juist in kritieke situaties blijven sporters goed presteren bij taakgericht handelen en niet bij resultaat gericht handelen! De rol van trainer/coach ligt in de voorbereiding. Tijdens de wissel in de wedstrijd betreft stilte en pas aanmoedigen bij het hardlooponderdeel de voorkeur wat mij betreft.
Leerzame les: Laat je pupil zich richten op taakgericht handelen om tijdens kritieke situaties te kunnen presteren!
Al met al was het een mooie, zonnige en leerzame dag aan de Bosbaan. Vanaf nu zullen de evenementen snel op elkaar volgen. Hopelijk warmt het water snel op om te kunnen genieten van het zwemonderdeel. Groet van een kritische atleet, trainer en coach,
Wouter