Laten we helemaal onderaan de voedingspiramide starten, met het fundament. In de sport wordt graag gesproken over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van sport specifieke voeding(ssupplementen). Dat is razend interessant om tot de laatste details te komen, maar zonder een duidelijk fundament heeft dat geen zin. Vergelijk het ook met trainen, eerst dien je een goede voorbereidingsperiode te draaien voordat je over kunt gaan tot de details en wedstrijdspecifieke trainingen.
Het klinkt misschien suf, maar dit is toch echt belangrijk! Het belangrijkste wat je hiermee bereikt is variatie in het voedingspatroon. In training is dit de trainingswet ‘prikkelverandering’. Dit zorgt ervoor dat je de benodigde voedingsstoffen tot je neemt. Ook met diverse allergieën en dieetwensen (vegetarisch of veganistisch) kun je tot voldoende diversiteit in de voeding komen. Op de website van voedingscentrum zijn tal van mogelijkheden om je verder te helpen in het zorgen voor diversiteit in de voeding. Je kunt daarbij ook gebruik maken van de voedingspiramide om te kijken of je overal het juiste van binnen krijgt. Daarbij wordt ook optisch zichtbaar wat de belangrijkste basis is en de hoeveelheid van een type voedingsproduct. Ik gebruik de volgende vuistregels:
Met het bovenstaande werk je dus aan de basis. Vervolgens kun je de stap maken naar sportvoeding en vervolgens supplementen. In het nieuws en populaire bladen is er graag aandacht voor de laatste en voorlaatste. Dit vormt de bovenkant van een andere voedingspiramide. In dit artikel van Asker Jeukendrup en op de website van Alles over sport wordt dit ook nog eens uitgelegd. Het is dus enorm belangrijk om de dagelijkse voedingsinname goed op orde te hebben voordat je aan isotone sportdrank, herstel shakes en supplementen gaat denken. Het rendement hiervan is namelijk een stuk groter dan die van supplementen. En daar komt nog eens bij dat supplementen soms niet eens bevorderend werken of alleen in specifieke sportcontext.
Met deze basis ben je in mijn optiek al een heel eind. Dan kunnen er nog steeds zaken ‘verkeerd’ gaan, maar de kans is dan al een stuk kleiner. In ons begeleidingspakket ‘extra’ bieden we voedingsbegeleiding aan waar we ingaan op de bovenstaande zaken. We gaan als volgt te werk:
Deze cyclus blijven we regelmatig herhalen om telkens kleine tweaks toe te passen of om te gaan met kleine veranderingen in het (dagelijks) leven.