Trainingsbelasting bepalen: samenwerking tussen atleet & coach
20/01/2017Warmte, hoogte en een fantastische omgeving
13/02/2017Chapati & vers fruit op de fiets in Kenia
Fysieke belasting & het nuttigen van koolhydraten
Komende week staat een interessant trainingsblok te wachten: zes dagen op de mountainbike in het warme en heuvel-/bergachtige Kenia. Met ongeveer 600 km fietsen en een aantal hardloopsessies staat mij een flinke trainingsomvang te wachten in een onbekende omgeving. In mijn vorige blog verwees ik naar een artikel over het belang van de koolhydraatinname om overtrainingsverschijnselen te voorkomen. Ondanks dat het veelal een duurinspanning zal zijn (zone 1-2) wordt er bergop ook in hogere zones (zones 3-5) gefietst. Daardoor zullen zowel de vetvoorraden als de koolhydraatvoorraden flink worden aangesproken.
Trainingseffect
Met die gedachte wordt het belangrijk om voor, tijdens en na inspanning goed te letten op mijn koolhydraatinname. Een artikel van Topsport Topics onderstreept het belang van de juiste inname van koolhydraten. Dit zou bij kunnen dragen aan onder andere de sportprestatie. In de een trainingsblok is de prestatie niet het belangrijkste, maar het is wel belangrijk om na vijf dagen uitputten van de energievoorraden nog steeds te kunnen herstellen voor een volgende dag met sportieve uitdagingen. Door het uitputten en aanvullen van koolhydraatvoorraden (ook wel glycogeen genoemd) wordt er ook een trainingseffect nagestreefd, namelijk het vergroten van de glycogeenvoorraden in de spieren. Dit kan uiteindelijk interessant zijn voor wedstrijdinspanningen van langer dan een uur.
Omgeving
Met temperaturen rond de 30 graden is ook de vochthuishouding een aandachtspunt. Een juiste combinatie van koolhydraten en vocht kan versterkend op elkaar werken, omdat via vocht de koolhydraten makkelijk opgenomen kunnen worden en het vocht zal minder lang in het spijsverteringstelsel blijven hangen. Oftewel, ik neem isotone sportdrank mee en eet geregeld vers fruit van kraampjes langs de weg. Ook in fruit zitten de benodigde mineralen, vitaminen, vocht en koolhydraten. Daarnaast ben ik benieuwd naar de traditionele gerechten in Kenia en hoe die kunnen bijdragen aan mijn trainingsdoelen en herstel.
Het Mountainbike avontuur duurt tot 13 februari. Daarna ben ik weer terug in Nederland om verder te trainen richting een nieuw triathlonseizoen. Daarnaast zet ik mij weer volop in om andere sporters te helpen bij het nastreven van hun sportieve doelen.
Met sportieve groet,
Wouter Dijkshoorn