Warmte training: Case Report Morena Stevens Kona 2023
15/12/2023De wedstrijdperiode
12/04/2024Crossen als multisporter: waar begint en eindigt het seizoen?
(dit is een artikel uit het Triathlon Inside Magazine wat verscheen in december 2023)
Zaterdagmiddag 18 december 2022, tijdens een ijskoud weekend, pak ik de auto richting het noorden van België. Daar schijnt de volgende dag een Belgisch feestje los te barsten. Zowel voor de deelnemers als toeschouwers is het een lange dag vermaak: de Hel van Kasterlee vindt plaats in het laatste weekend voor Kerst. Is dat niet een raar moment voor 15km hardlopen, 125km mountainbiken en vervolgens nog eens 30km hardlopen? Ik vond van wel!
Als cross(du-/tri-)atleet kun je je jaar rond goed vermaken met evenementen. Waar de triathlons en duathlons op de weg in Nederland van april t/m september plaatsvinden, kun je met de mountainbike ook goed in de wintermaanden multisporten. Dit is ook een reden waarom Nederlandse ‘wegtriatleten’ in het vroege voorjaar en late najaar richting de Mediterrane regio’s trekken om een triathlon te doen. Daar is de (water)temperatuur nog hoog genoeg om comfortabel een triathlon af te leggen. Het mooie van cross du-en triathlon dat je het heel gemakkelijk warm houdt door de lage snelheid en hoge intensiteit.
Uiteindelijk bleek dat tijdens de 2022 editie in Kasterlee geen grote uitdaging te zijn. In een ander artikel in dit magazine lees je meer ervaringen van de veelvoudig winnaar Seppe Odeyn. Mijn enige ervaring was deze ijskoude editie met een gevoelstemperatuur van -10 graden. De vorige dag had ik op locatie nog een uurtje gefietst om het parcours te verkennen en mijn fietskleding te testen: zou dit niet te warm of te koud zijn? Ik dacht een goede keuze te hebben gemaakt. De volgende dag begon ik licht zwetend aan het MTB onderdeel na 15km hardlopen. Ik had een extra jack aangetrokken, handschoenen aangedaan en mijn Buff over mijn hoofd getrokken. Ik dacht er klaar voor te zijn. Na 1 fietsronde van 25km was ik een ijsklontje en had de nodige moeite met eten, drinken en de fietsgroep bijhouden!
De combinatie van een zeer koude dag, een vroege start en een zeer lange crossduathlon maakte het een moeilijke dag. Bij een meer reguliere crossduathlon in Nederland zijn de afstanden een stuk korter waardoor de kou een minder groot probleem is. De standaard afstand van een crossduathlon is grofweg 5km hardlopen – 20km mountainbiken – 2,5km hardlopen. Daar zijn allerlei variaties op. Dit komt vooral door het ontwerp van het parcours. Het kenmerkt zich wel met een langer looponderdeel voor dan na het mountainbiken. De afstanden geven dan richting over de tijdspanne van het evenement, maar ook het type parcours en actuele weersomstandigheden hebben grote invloed op de tijdsduur. Dat is dan ook een belangrijke factor om rekening mee te houden door een goed voedings- en pacingsplan.
Terug in Kasterlee: pacing en voeding is key! Ik koos voor een behoudende start waarbij ik de kopgroep zag wegstuiven tijdens het eerste looponderdeel. Ook op de fiets werd er in mijn beleving erg hard gestart. Mede door het zijn van een ijsklontje had ik de nodige moeite mijn collega’s bij te houden. Na het aantrekken van nog een extra fietsjack en een extra paar handschoenen begon ik het weer wat warmer te krijgen. Ook iedere ronde werd er door mijn vriendin een warme bidon aangereikt (die een ronde lang bij een warm gestookt vuurtje lag). Mijn drank- en voedingsinname bleef, met de nodige moeite, uiteindelijk wel zoals gepland.
Dan de vraag, waar begint en eindigt het seizoen van een crossdu- en crosstriatleet? In mijn beleving is het toch wel een zomersport. De internationale kampioenschappen met de nationale selectie vinden plaats in de zomermaanden. Zo worden de crossduathlon en crosstriathlon bijna altijd twee dagen na elkaar geprogrammeerd. Afgelopen voorjaar (2023) vond het WK bijvoorbeeld plaats op Ibiza. Het mountainbike parcours van de triathlon was nagenoeg hetzelfde als de duathlon en met het hardlopen werden kleine aanpassingen gedaan zodat het voor de triathlon als de duathlon gebruikt kon worden. Dit vond in mei plaats en het EK vond uiteindelijk plaats in september aan het Gardameer. Mede daardoor zijn het in mijn beleving toch zomersporten. Echter, in Nederland kent het de traditie van duathlons in de winter en triathlons in de zomer. Als trainer én atleet juich ik dat alleen maar toe. De wintermaanden kunnen zo benut worden met specifieke trainingsprikkels in evenementvorm.
De Hel van Kasterlee is dan geen goed voorbeeld om het eens te proberen. Na 115km mountainbiken begon ik mij mentaal voor te bereiden op het afsluitende looponderdeel. Ik mocht nog 30km hardlopen. Het positieve: ik ging het nog warmer krijgen omdat ik minder last van de rijwind zou hebben. Die bleef toch best fris. In de voorbereidingsfase op dit evenement vond ik 30km hardlopen na een dag werken (achter een computer of als docent voor de groep) al een uitdaging, laat staan nu.. Het vroeg daarom ook veel van mijn trainingsarbeid in de wintermaanden die ik anders besteed zou hebben als ik alleen naar het zomerseizoen zou toewerken met kortere duathlons in de wintermaanden.
Vanaf oktober t/m april zijn er diverse korte crossduathlon om specifieke trainingsprikkels op te doen zonder te grote impact op het grote plaatje: toewerken naar de zomermaanden. Vanaf mei begint in Nederland, net als op de weg, het triathlonseizoen met diverse crosstriathlons. Het aanbod is heden ten dagen niet groot, maar met (kleine) uitstapjes naar het buitenland kan de kalender goed gevuld worden.
Ben je benieuwd hoe jij jouw duathlon of triathlon seizoen kunt opbouwen in 2024? Op de kalender van CrossTriNL hebben we een heel aantal evenementen op een rij staan. Die kun je gebruiken voor de specifieke trainingen. Wellicht biedt een leuke crosstriathlon in de zomermaanden een welverdiende afwisseling met de weg. Er komt bijvoorbeeld een nieuwe crosstriathlon in de zomer van 2024 bij: DTS Zandvoort crosstriathlon. Dit is een uitdagende triathlon met strand, duinen en een stuk circuit waar normaal gesproken Max Verstappen zijn bandjes slijt.. welke bandendruk ga jij rijden? Daar gaan we in de volgende uitgave van dit Magazine op in!
Wouter Dijkshoorn, cross atleet & initiatiefnemer van CrossTriNL