Transitieperiode: Van 1ste seizoenshelft naar de volgende
01/07/2019Met en zonder wetsuit zwemmen: wat zegt de Smartpaddle?
13/09/2019Denk aan prikkelverandering!
Het is zonde om enkele maanden of zelfs een jaar lang dezelfde type trainingen te doen. Het kan enerzijds saai worden en anderzijds wordt het effect van die training steeds minder. Dit wordt ook wel de ‘verminderde meeropbrengst’ genoemd. Daarom zie je in veel trainingschema’s verschillende periodes met verschillende type trainingen. Toch valt me op dat je in kant-en-klare trainingsschema’s van bijvoorbeeld ’12 weken tot en met ….’ dat niet gebeurt. Logisch, want soms moet de omvang dermate toenemen waardoor je geen andere focus kan hebben. Train je het jaar rond voor bijvoorbeeld triathlons of diverse hardloopevenementen, dan is een andere aanpak een beter besluit.
Periodisering
Als je het jaar rond traint, kies dan één of twee perioden van 4-6 weken waarin je wil ‘pieken’. In die periode vallen de meeste wedstrijden of misschien is het maar één belangrijk evenement. Vervolgens kan je een lange opbouw hebben richting de eerste wedstrijdperiode, daarna een tussenperiode om vervolgens weer een korte opbouw te hebben naar de tweede wedstrijdperiode.
Mijn praktijkvoorbeeld: Van half mei tot eind juni waren mijn belangrijkste triathlonwedstrijden. Vanaf eind december start de opbouw daar naartoe. De volgende periode is weer half augustus tot begin oktober. Direct na de eerste wedstrijdperiode heb ik voor ‘lekker bewegen’ gekozen met een alternatief evenement, de Salzkammergut Trophy (zie eerdere post). Om daar even op in te gaan: echt een aanrader! Vervolgens heb ik van eind juli t/m half augustus 4 weken om een specifiek blok te trainen om weer klaar te zijn voor de tweede wedstrijdperiode. Juist de afwisseling, lees prikkelverandering, van trainings-/bewegingsvormen kan bijdragen aan het fris en nog beter zijn in de tweede wedstrijdperiode. Of dat echt zo is, gaan we zien…
Zelf de stap maken
Wil je dat volgend jaar ook zo aanpakken? Ik wil je er graag bij helpen. Hoe? Volg onze hardlooptrainersopleiding waarbij je dit zelf leert te ontwikkelen of kies voor individuele begeleiding. Het één hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. Ik vind het maar al te prettig dat iemand met mij meekijkt 🙂