Koolhydraten als energieleverancier
06/01/2022Intensiteitsverdeling in een trainingsschema
07/01/2022Duurtraining met grote grenspalenspeurtocht!
Wat een leuke manier om een duurtraining te doen! Samen met vriend en trainingsmaatje Roy Lagerburg ging ik op zoek naar de grenspalen 1 t/m …. Het was de vraag waar we na 4 dagen zouden stranden om op tijd thuis te zijn voor Oud & Nieuw. Het mooie was om zelf vooraf te route uit te stippelen (complimenten aan Roy!) en vervolgens op plekken te fietsen waar ik anders nooit bedacht had te gaan fietsen. Dat leverde hele lelijke plaatjes op met industriewijken maar ook schitterende plaatjes in de natuur tussen Nederland en België!
De invulling van een duurtraining
Eén van de manieren is dus om al fietsend alle grenspalen tussen de Nederlandse en Belgische grens af te gaan. Je staat regelmatig stil om de grenspaal te vinden tussendoor. Is het erg? Helemaal niet! Bij een rustige duurtraining gaat het niet zo zeer om een minimale intensiteit maar wel een maximale. Bij een te hoge intensiteit ga je over op een meer koolhydraatverbranding en kan de duurtraining uitputtend worden. Niet handig als je de gehele dag op pad bent over de grens. In dit artikel ga ik verder in op de verschillende duurzones die terugkomen in deze duurtrainingen.
En daar speelt voeding natuurlijk ook een belangrijke rol. Bij lange duurtrainingen bestaat het gevaar om kwalitatief goede voedingsstoffen te vergeten. Wij genoten ook van een cola, snicker en worstenbroodje onderweg. Dat is helemaal prima, maar denk ook aan de essentiële bouwstoffen in de vorm van eiwitten en ‘gezonde koolhydraten’. Ik had in ieder geval een eiwitshake in mijn bidon zitten, geen sportdrank maar wel een banaan voor onderweg. Met name de eiwitshake vind ik belangrijk omdat ik anders moeite heb met voldoende eiwitten binnenkrijgen op zo’n dag. Hier lees je ook de rol van deze eiwitten en hoe je dat ook tijdens het trainen kunt inzetten, óók als duursporter!
Afwisseling
Zelf ben ik nou niet echt gemaakt voor eentonige lange duurtrainingen. Door het uitvoeren van dit type training op een mountainbike met afwisselend terrein is het continu anders. Dat begon vanuit het drielandenpunt direct uitdagend. Met lastige klimmetjes over stenige steile paadjes werd het zowel technisch als fysiek uitdagend. Richting Noord-Brabant werd het steeds gemoedelijker qua hoogteprofiel maar daar speelde de wind behoorlijk op. En vergeet niet, bij het zoeken naar grenspalen sta je vaak stil én trek je dus ook heel vaak weer op. Juist die diversiteit zorgt voor vermaak en prikkelverandering binnen de duurtraining. Oftewel, de trainingswet ‘prikkelverandering’ wordt afgevinkt! Met deze kleine mate van prikkelverandering voorkom je dat alle hele kleine spierbundels binnen een spier niet exact tegelijk gaan samentrekken. Bij langdurige monotone inspanning gebeurt dat steeds meer wat leidt tot minder goed coördinatief bewegen. Dat maakt je minder efficiënt en slijp je minder goede bewegingspatronen in. Oftewel, een duurtraining op de indoortrainer met 3 uur lang 180 watt op de ERG modus is niet best!
Waarom en wanneer eigenlijk?
De grenspalen vinden alleen omdat het leuk en interessant is! We zijn een stuk wijzer geworden over de geschiedenis van de grenspalen. En waarom een duurtraining? Het opbouwen van het herstelvermogen, lokale belastbaarheid van spieren en gewrichten en het stimuleren van de vetverbranding. Hoe kort de inspanning bij een wedstrijd ook is, deze vorm van training is voor iedere sport waardevol. Hoe je het invult, kan wel sterk verschillen door type sport, atleet en omgeving. Daarnaast is de periodisering ook belangrijk. Dat ligt ook zeker aan de net benoemde factoren. Voor de gemiddelde zomer duursporter wordt het op dit moment belangrijk om deze trainingen meer aandacht te gaan schenken. In dit artikel ga ik verder in op deze 2de voorbereidingsperiode. En nogmaals, de gedoseerde intensiteit speelt daarin een belangrijke rol om ook de trainingsdoelen ervan te bereiken.
Zelf op zoek naar de grenspalen?
Lijkt het je ook tof? Roy en ik gaan het restant vanaf grenspaal 230 richting de Zeelandse kust nog afwerken. Daarna willen wij best de route met je delen om een mooie fietsvakantie te beleven! Hier vind je de etappes één, twee, drie en vier. Dan hebben we ook nog een aantal optimalisatie tips ten opzichte van onze route. Het ging heel goed, maar soms kostte het toch verdomd veel tijd. De twee laatste volgen hopelijk begin april!
Andere vormen van duurtraining
Zelf ben ik een groot liefhebber van de fiets om mijn duurtrainingen uit te voeren. Het is laag belastend en de manier om veel van de omgeving te zien. Een andere vorm die ik tegenwoordig graag inzet is Adventure Racen. Racen klinkt als hard gaan, maar ik richt het zo in dat ik mijn intensiteit doseer en dat ik doormiddel van hardlopen, fietsen, kajakken en soms andere activiteiten op verschillende manieren op één dag mijn duurtraining invul. Tussendoor is het puzzels oplossen, kompas schieten en met de kaart navigeren. Erg vermakelijk en voordat je het weet is de dag voorbij! Natuurlijk kan het ook op veel andere manier, maak daar je keuze in zodat het vooral ook veel plezier oplevert en blessures voorkomt. Het is namelijk voor de meeste sporters niet een wedstrijdspecifieke training, dus het mag dan ook af en toe in een aspecifieke trainingsvorm!