Met meer dan 1000 Colombianen Bogotá uitfietsen!
February 10, 2020
‘Tegelen’ tijdens duurritten
May 18, 2020

Eiwitten op de fiets?!

Op Strava vliegen de lange fietsritten mij om de oren! Heerlijk om zelfstandig met het mooie weer een lange fietstraining te doen. Is het ook een goede training? Dat kan zeker! En wat dien je met je voeding te doen? En is dat anders dan bij een kortere (fiets)training?

Bij Topsport Topic kwam recentelijk weer een artikel voorbij over het nuttigen van eiwitten in de sportpraktijk. Op basis van deze literatuur heb ik daar ook een artikel over geschreven hoe je dat in de praktijk kan indelen en een artikel met inspiratie voor eiwitrijke tussendoortjes. Tijdens een lange fietstraining is dat wat complexer, zeker als er geen horeca open is op dit moment!

Is het noodzakelijk?

Noodzakelijk is misschien overdreven, maar als gedreven sporter is het belangrijk om gedurende de dag gestructureerd eiwitten binnen te krijgen. Met een fietstraining van 6 uur kan je de structuur van de dag goed verstoren. Eet je dan bij het ontbijt extra veel en bij terugkomst extra veel? Dat verliest het wat mij betreft van het nuttigen van eiwitten op de fiets. De eiwit shakes worden vaak gezien als product voor na het sporten, maar dit kan je prima in jouw bidon doen om onderweg voldoende eiwitten binnen te krijgen.

In Colombia maakten we ook lange dagen op de fiets, ook daar dacht ik aan regelmatig eiwitinname om zo dagelijks ook te kunnen herstellen.

Mijn keuze

Ik meng graag 20 gram whey eiwitten met mijn isotone sportdrank in een drinkbus van 750ml. Zo is mijn drank niet te zoet en kom ik ook aan voldoende eiwitten op een dag. En bij thuiskomst denk ik nog steeds aan een schaaltje magere kwark met fruit of als ik geluk heb kan ik direct aanschuiven voor lunch of diner! Het is dan inmiddels al weer 3 uur geleden dat ik eiwitten heb genuttigd.

Bron: https://www.allesoversport.nl/artikel/40320-factsheet-eiwitten/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *