Triathlon training: Hardlooptechniek na het fietsonderdeel
26/03/2021Triathlon training: van horizontaal naar verticaal & op de fiets springen
23/04/2021Form Smart Swim Goggles helpt je pacen in het zwembad
Wat een verademing: niet meer op je horloge moeten kijken bij gebrek aan een grote klok in het zwembad. Het aan- en uitklikken van je horloge na iedere interval belemmert mij in het focussen op de zwemtraining. De grote klok in een zwembad kan daar vervangend voor zijn wanneer er geen trainer langs de kant staat, maar de Form Smart Swim Goggles is echt een fijne vervanger!
Data zichtbaar in het glas
Het fijne aan de Form Smart Swim Goggles is dat je zelf kan instellen welke data je wanneer en hoe lang wilt zien. Zo kan je kiezen wat je tijdens de pauzes ziet, wat je zichtbaar hebt tijdens het zwemmen van een baan en wat de tijdelijke informatie is na het maken van een keerpunt. De eerste paar baantjes was het wennen om te ervaren waar je nou precies moet kijken om het goed te zien, dat was vrij snel over! Ik behield mijn juiste hoofdpositie om goed te stroomlijnen en tegelijkertijd kon ik de data goed zien. Met de aanpassingsmogelijkheid in ‘brightness’ pas je aan hoe fel jij de data wilt zien. Op basis van jouw voorkeur, de weersomstandigheden en het water kan je dit in de training nog aanpassen.
Pacing, gestructureerd intervallen en behoud van techniek
Ik wil niet zeggen dat het een must is voor het uitvoeren van een training in het zwembad. Wat ik al aangaf, met een grote klok in het zwembad of een goed werkende horloge kan je ook erg ver komen. Toch heeft het een aantal voordelen waar je met beide alternatieven niet aan komt:
- Tijdens het zwemmen kan je in jouw ideale zwempositie blijven liggen om een indruk te krijgen van het pacen tijdens de intervallen. Je hoeft dus niet onhandig naar je horloge of klok in het zwembad te kijken. Na ieder keerpunt geeft de Form Smart Swim Goggles aan hoe snel je over een baan hebt gedaan in tijd, tempo en met welke slagfrequentie. Daar kan je ook nog de hartslag aan toevoegen. Ideaal wanneer je een interval training doet waar pacen een belangrijk trainingsdoel is.
- Tijdens de rustperiode gaat de Form Smart Swim Goggles automatisch naar pauze (net als de moderne horloges) en zie je direct de afgelegde afstand, tijd, tempo en het gemiddeld aantal slagen per minuut. Dit zie je allemaal wanneer je rustig ontspannen voor je kijkt (en even kletst met trainingsmaatjes) om je vervolgens klaar te maken voor de volgende interval.
- Bij bijvoorbeeld 400m zwemmen is het voor mij geen overbodige luxe dat de Form Smart Goggles bijhoudt hoeveel meter je al hebt afgelegd in het 25m of 50m zwembad. Heb je dat niet nodig, dan kan je deze data ook niet laten verschijnen in het scherm. Dan kan je je des te meer focussen op jouw gemiddelde tempo ten opzichte van het tempo in de laatste baan, het aantal slagen per minuut en optioneel de hartslag.
- Het zit ook niet in de weg wanneer je niet naar de data wilt kijken. Daar vreesde ik vooraf voor. Ik wil niet de hele tijd geconfronteerd worden met data als het gaat om ontspannen zone 1 zwemmen. Ondanks dat het recht voor mijn rechter of linker oog zit, ik kan er ook niet naar kijken. Dat is ook fijn!
Vervangt het dan de Finis Tempo Trainer Pro?
De Finis Tempo Trainer Pro is ook een prettig middel om goed te leren pacen en te werken aan jouw slagfrequentie. Ik wil niet zeggen dat deze tool overbodig is. Het kan nog steeds prettig werken als je een bepaalde slagfrequentie moet zwemmen. Dan legt de Finis Tempo Trainer Pro je de wil op. Dat gebeurt niet met de Form Smart Swim Goggles. Daarnaast kan je de Finis Tempo Trainer Pro makkelijk uitwisselen met trainingsmaatjes die vervolgens het tempo kunnen bepalen tijdens een interval zwemmen. Ben je eenmaal voor op achter op schema, dan past de Finis Tempo Trainer Pro zich niet aan. Dat zie je wel door jouw zwembril, elk keerpunt geeft weer informatie over de laatste baan. Tot slot, het is een stuk goedkoper en dus ook makkelijker te gebruiken door verschillende atleten. Voor een clubtraining blijft het dan ook een zeer fijn trainingsmiddel om aan slagfrequentie en pacing te werken.
Heeft de Form Smart Swim Goggles ook nadelen?
Er is weinig tot geen reden om de Form Smart Swim Goggles niet te gebruiken wat mij betreft. De bril is iets groter en kan wat ‘lomper’ aanvoelen. Daarom ga ik deze ook niet gebruiken tijdens wedstrijden of sprint trainingen met duikstart. Daarnaast is de vraag of de vorm van de bril jou goed past. Er zijn 6 extra bruggen bijgeleverd om de afstellingen aan te kunnen passen. Toch kan de Form Smart Swim Goggles alsnog niet lekker zitten. Dat is erg persoonlijk!
Conclusie, is het plusminus 200 Euro waard?
Zwem je alleen, dan absoluut! Zwem je met een trainer langs de kant met een stopwatch of een grote klok in het zwembad met een secondewijzer (digitaal bij voorkeur), dan is het nog steeds een meerwaarde maar eerder een ‘nice to have’. Het grote voordeel is dat je erg goed kan letten op het pacen in het zwembad. Veel zwemmers die ik training geef (inclusief mijzelf), hebben de neiging om te hard te starten tijdens de intervallen. De Form Smart Swim Goggles geeft je na 25m al concrete feedback!
Bij Athlete SportsWorld is deze zwembril verkrijgbaar.
En het open water zwemmen dan?!
Op dit moment is het open water voor mij nog te koud. Ik heb het dus nog niet geprobeerd. In het volgende artikel zal ik terugkomen op de ervaringen in het open water en de voordelen daarvan. Dan werkt de Form Smart Swim Goggles op basis van GPS. Zo worden afstanden, snelheid en tempo bijgehouden. Ik kan me voorstellen dat dit erg prettig werkt bij gebrek aan een afgemeten zwembad en een klok aan de muur. Tot nog toe gebruikte ik de Finis Tempo Trainer Pro in het open water om intervallen te zwemmen.
Daarnaast is er ook een optie om een intervalprogramma in te stellen voorafgaand aan het zwemmen. Dat vind ik geen meerwaarde voor het zwembad, maar in het open water gaat dit een interessante optie zijn! Dit wordt vervolgd.
Triathlon coaching
Ga je er één kopen? En wil je daar concrete zwemtrainingen bij hebben (als onderdeel van de triathlon voorbereiding)? laat het ons weten! Daar kunnen we je bij helpen door middel van individuele begeleiding.