
Voedingsstrategie (meerdaags) fietsen
29/04/2024
Praktische toepassing van de Athlete monitoring cycle
31/01/2025Crosstriathlon in een prachtig decor in de Dolomieten: Het XTERRA World Championship

Dit is een artikel uit het Triathlon Inside Magazine wat verscheen in september 2024. De foto geleverd door Carel du Plessis | XTERRA.
Waar Ironman haar geschiedenis op Kona heeft (en tegenwoordig ‘uitwijkt’ naar Nice) heeft XTERRA ook Hawaï verlaten voor hun wereldkampioenschap. Op 28 september 2024 zullen de crossliefhebbers het meer van Molveno induiken om kans te maken op een zogeheten XTERRA World Championship titel.
Net als op de ‘weg’ heeft ook in de cross een commerciële partij een eigen EK en WK die het jaarlijks organiseert naast respectievelijk Europe en World Triathlon. Het grootste verschil in de cross kenmerkt zich door het uitdagende terrein bij XTERRA en ook zij kiezen voor een langere wedstrijd dan bij de internationale sportbond. Bij een EK of WK van Europe en World Triathlon doet de mannelijke winnaar ongeveer 90 minuten over de race, bij XTERRA duurt het vaak minimaal 2,5 uur voordat de medailles verdeeld zijn. Dit komt door de afstand, maar ook de technische uitdaging en het aantal hoogtemeters spelen hier een grote rol in.
Na een EK in 2021 van Europe Triathlon in Molveno in samenwerking met XTERRA vond er voor de eerste keer een crosstriathlon plaats op deze plek. Dat bleek zo’n succes dat de 3 jaar daarna deze locatie werd vastgelegd voor het XTERRA World Championship. Tot die tijd werd het jaarlijks georganiseerd op het Hawaïaanse eiland Maui. Deze locatie leek door meerdere redenen niet meer houdbaar waardoor er gekozen is voor een cyclus van 3 jaar op een locatie om vervolgens weer te verhuizen naar een nieuwe locatie. Die ban wordt direct ook weer verbroken. Na 3 jaar Molveno wordt er in 2025 ook weer gekozen voor dit Italiaanse skidorp dat in de zomermaanden een mekka is voor zomersporters. De skiliften zijn open voor hikers en downhillers om de hoogte optimaal te benutten.
Zo maakt ook het MTB onderdeel van de crosstriathlon gebruik van de downhill flowtrails Goonies en Blade Runner. De term ‘flow’ is in Nederland toch echt wat anders dan in het buitenland. Waar het parcours op de Utrechtse Heuvelrug soms echt snel en zonder obstakels kan zijn, zijn er in het bikepark Dolomiti Paganella altijd wel wortels en stenen die in de weg kunnen liggen. Na één of meerdere verkenningen, wat essentieel is in de cross sport, kun je de juiste lijnen kiezen om de mate van ‘flow’ te verhogen in de afdaling. Dit is echter pas het 2de deel van de MTB-ronde. Het eerste deel bestaat uit een lange, grillige en soms technische klim van bijna 600 hoogtemeters. Zeker in 2023 was dit een uitdaging, er was veel vettige modder door de flinke regenval voor de wedstrijddag. De MTB-ronde wordt 2 keer afgelegd om vervolgens weer terug te komen bij het meer na 28 km.
Voor dit uitdagende MTB onderdeel wordt er eerst 1500m gezwommen in een fris en helderblauw meer. Vaak blijft de temperatuur steken op zo’n 15 graden, ook in de zomermaanden. De combinatie van watervallen uit de bergen en een hoogte van 800 meter houdt het behoorlijk fris. Bij een mooie najaarsdag in september is dat natuurlijk geen probleem. Afgelopen jaar, met 10 graden buitentemperatuur, was dat een ander verhaal. Kleding keuze is dan een interessante, niet te warm op de klim en niet rillend en stuiterend naar beneden over de ‘flowtrails’.
Na de 1500m zwemmen en 28km mountainbiken is het tijd voor de afsluitende 10km trailrunnen. Onder de meest uitdagende omstandigheden zie je dan nog steeds razendsnelle carbonschoenen te voorzijn komen. Ook wordt er toch veel gekozen voor trailschoenen. Dit is, , net als fiets- en bandenkeuze, een persoonlijke smaak. Echter, dit parcours nodigt wel uit om trailschoenen te dragen. Er wordt wel wat verhard gelopen, maar er zijn zeer steile klimmen en gladde én snelle afdalingen wat de keuze voor profiel onder de zolen aantrekkelijk maakt.
En wie zie je dan als eerst over de finish? Zowel bij de Elite dames als heren wordt de top vaak gedomineerd door de Fransen en Italianen. Tegelijkertijd staat er een heel divers veld aan de start. Ook wordt er nog wel eens door toppers vanuit het Olympische circuit een uitstapje gemaakt naar de cross. Zo hebben we Flora Duffy, Haiden Wilde, Allaister Brownlee en Nederlanders Rachel Klamer en Richard Murray aan de start gezien. De twee eerstgenoemden wisten meerdere keren op Maui te winnen en mochten zich kronen tot XTERRA World Champion. Tegenwoordig ligt hun focus op het Olympische circuit zoals we in Parijs hebben kunnen zien (spectaculaire ontknoping in de mannen race en Flora wist als eerste op de fiets te springen!).
Net als bij World Triathlon en Ironman kom je hier niet zomaar aan de start. In andere XTERRA evenementen eerder in het jaar zijn slots te verdienen per Agegroup. Met toch een beperkt aantal plaatsen (iedereen moet over hetzelfde stukje single track) staat er jaarlijks een goed gevulde startlijst en een diversiteit aan activiteiten in de wedstrijdweek in Molveno. Met clinics, parcoursverkenningen, diners, spectaculaire short track discipline en andere activiteiten is het goed vertoeven tegen de steile pieken aan van de Dolomieten!
Enthousiast geworden? Volgend jaar is het Wereldkampioenschap XTERRA voor de laatste keer in Molveno, maar het jaar erop zal het een reguliere XTERRA race worden: een aanrader!