Met triathlon taakbewust in de wissel
23/06/2017Focus techniek met videofeedback: Perceptie versus realiteit
04/12/2017Hoeveel gelletjes met mijn lichaamsgewicht?
Mogelijk ben je met je trainingsmaatje de discussie aangegaan wie er meer gelletjes moet nemen tijdens de triathlon, marathon of ander langdurig evenement. Jij bent 85 kg (persoon A), de ander is 70kg (persoon B) en jullie doen allebei 3:15 uur over de marathon. Je zou snel kunnen aannemen dat het persoon A meer energie kost dan persoon B. Dus moet persoon A ook meer voeding nuttigen tijdens de marathon, maar dat is niet helemaal waar….
Sporten en eten tegelijk
De limiterende factor tijdens het sporten is de opname van koolhydraten vanuit de darmen in de bloedbaan. De snelheid van koolhydraatopname van persoon A en B zouden gelijk kunnen zijn. Is dat het geval? Dan heeft het geen zin om meer koolhydraten (bijvoorbeeld energygels) te nuttigen dan je kan ‘verwerken’ in je spijsverteringsstelsel. Dit zou zelfs voor maag-/darmklachten kunnen zorgen. Daarom wordt er in adviezen over tijdens inspanning ook niet gesproken van gram per kilogram lichaamsgewicht per uur, maar van gram per uur. Kijk hier om een plan te maken voor jouw hardloop– of triathlonevenement.
Glycogeenvoorraad
Wanneer persoon A en B voor de wedstrijd de glycogeenvoorraad willen maximaliseren, dan is er hoogstwaarschijnlijk wel een verschil in de hoeveelheid koolhydraten. Waarschijnlijk zal persoon A in staat zijn tot meer opslag van koolhydraten in de spieren, omdat zijn totale spiermassa groter is. Daarom wordt er in voedingsadviezen voor en na inspanning gesproken in gram per kilogram lichaamsgewicht per uur/dag.
Hoe weet ik dit van mijzelf?
Trainen doe je niet alleen om fysiek sterker of fitter te worden, ook om je lichaam beter te leren kennen. Het gebruik van voeding voor, tijdens en na inspanning is een heel proces om te optimaliseren. Het veel oefenen is essentieel om te weten wat jij tijdens je marathon kan verwerken. Lange bloktrainingen op marathontempo zijn ideaal om de voedingscomponent te optimaliseren. Vervolgens kan je het toepassen in een halve marathon wedstrijd.
Let op: in het bovenstaande voorbeeld zijn aannames gedaan om de uitleg eenvoudig te houden. Er kunnen meer factoren een rol spelen in de ‘opname van koolhydraten’ tijdens het sporten en tijdens het ‘maximaliseren van de glycogeenvoorraad’.
Bron: http://www.mysportscience.com/single-post/2015/02/04/Do-heavy-athletes-need-more