In mijn coaching gebruik ik tegenwoordig de Heart Rate Variability (HRV) meting om het herstel te monitoren. De HRV is de variabiliteit in tijd tussen twee hartslagen in (zie figuur 1). Bij de meeste sporters is hoe minder variabel die wordt, hoe slechter de fysieke status van de sporter op dat moment is. Er zijn ook uitzonderingen bekend. Daar zie je het tegenovergestelde effect: bij een hogere variatie meer vermoeidheid, minder zin om te trainen en meer spierpijn. Daarom is de opstartfase van de metingen, analyse en communicatie met je coach belangrijk.
Ga nooit blind op de cijfers af. De cijfers geven een indicatie. Interessant is om te onderzoeken in hoeverre de cijfers overeenkomen met jouw gevoel. Dat is waar ik je mee ga helpen. Hoe krijg je meer grip op het gevoel van jouw belastbaarheid ‘vandaag’. Dat kan invloed hebben of je de training van vandaag lichter of zwaarder maakt.
Naast de HRV wordt ook direct de rusthartslag gemeten. Beide aspecten dragen bij om meer inzicht te krijgen in het effect van een belasting (training gisteren) op de belastbaarheid van vandaag.