Met en zonder wetsuit zwemmen: wat zegt de Smartpaddle?

Denk aan prikkelverandering!
August 1, 2019
Prikkelverandering of trainingsstage?!
October 4, 2019

Met en zonder wetsuit zwemmen: wat zegt de Smartpaddle?

Vanmorgen heb ik een interessante Smartpaddle analyse gedaan. De atleet, Ronnie, was benieuwd naar verschil tussen zwemmen met en zonder wetsuit en hoe dat invloed had op zijn zwemmen. Ook daar biedt de Smartpaddle uitkomst is. Er zijn twee aspecten die extra goed zichtbaar zijn met dit meetinstrument t.o.v. het blote oog of een video-opname:

  1. Wordt de beweging door het water beïvloed door een wetsuit? De schoudermobiliteit kan beperkt worden door een wetsuit. Belangrijk is te achterhalen of dat zo is en of het negatieve of positieve invloed heeft op het zwemmen.
  2. De vervolgstap is of het naast de bewegingsbaan door het water ingrijpende invloed heeft op de krachtleverantie in het water.

Vanmorgen wel! Zonder wetsuit wist de atleet beduidend meer kracht met de rechter arm te produceren terwijl met wetsuit er iets meer kracht met de linker arm geleverd werd. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Speelt balans in het water een rol? Of kan bewegingsbeperking met wetsuit voor- of nadelen opleveren voor de ene arm anders dan de andere arm? Of een andere reden? We gaan er in ieder geval mee aan de slag!

Zonder wetsuit is de krachtleverantie met de rechter arm (stippellijn) hoger dan de linker arm (doorgetrokken lijn). Met wetsuit was het andersom met een kleiner verschil.

Ook interesse hierin? Of wil jij de Smartpaddle op een andere manier inzetten? Dat kan! Boek via Personal Swimming een Smartpaddle analyse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *