Voor de meeste triatleten, wegwielrenners en hardlopers met oog op een voorjaarsmarathon is de training voor 2018 weer begonnen. Na een (relatieve) rustperiode is het een mooie periode om aan de basisvoorwaarde te werken om in het seizoen te kunnen presteren. Daar is voor de duuratleten aeroob vermogen voor nodig (over langere tijd een hoge arbeid leveren). Toch ligt daar niet de focus aan de start van de voorbereiding.
Wat mij betreft is in deze periode aanpassingen in techniek het belangrijkst. Door de relatief lage belasting is het makkelijker om techniekaanpassingen te doen zonder dat de kans op blessures groot is. In een wedstrijdseizoen, waar op hoge intensiteit wordt gepresteerd, kan een kleine techniekaanpassing het lichaam al uit evenwicht brengen. De technische trainingen ondersteunen met krachtelementen kan blessurepreventief werken en het lichaam in balans brengen voordat het zwaarder wordt belast. Deze trainingen tezamen zorgen direct ook voor omvang. In de winterperiode gaat het niet om zo veel mogelijk minuten achter elkaar maken, maar kwalitatief voldoende uren per week maken. Dat kan door meerdere kortere trainingen in de week te doen. Zo blijf je fris en kan je beter aan je techniek werken.
Techniektraining en functionele krachttraining in het zwembad of bos kan de zwemmer, fietser en loper helpen de basis op orde te brengen. Zo is een heuveltraining in het bos met coördinatieve oefeningen mijn favoriete training. Zo worden kracht en techniek gecombineerd. Ook kan het leuk zijn deze elementen toe te passen in wedstrijden/evenementen waar techniek en kracht belangrijk zijn: zo heb ik afgelopen weekend aan een cross Run Bike Run meegedaan. Het is leuk, technisch en zwaar. Pas er wel mee op: overbelasting ligt bij zulk soort evenementen op de loer…