Opleiding tot hardlooptrainer in Amsterdam

Hardloopschool Running Holland en Training Tweaks organiseren een opleiding tot hardlooptrainer. Ben jij een hardloper met mogelijk trainersambities? Een beginnende trainer die op zoek is naar handvatten? Of een ervaren trainer met de behoefte aan verdieping op verschillende fronten van het hardlooptrainersvak? Of ben je iemand uit de (para)medische sector die zich wil specialiseren in een specifieke hardloopsport? Dan ben jij geschikt als hardlooptrainer in opleiding (HIO) bij ons! Wij ontvangen een divers publiek van fanatieke loper tot een niet hardlopende huisarts, van hardlooptrainers tot fysiotherapeuten met een voorliefde voor het hardlopen.

Kort samengevat:

– 950 euro voor 12-14 bijeenkomsten (één dagdeel per bijeenkomst, aantal bijeenkomsten afhankelijk van aantal deelnemers)
– 100 euro voor extra praktijkstage bij de docenten (gehele week mogelijk)
– Techniek training op jou als individu gericht door ervaren docenten/trainers
– Per bijeenkomst praktijk & theorie contacturen
– Praktijkgericht met een wetenschappelijk fundament
– Persoonlijk contact met docent tijdens en rondom bijeenkomsten voor feedback
– Gedeeltelijke keuzevrijheid in invulling van de opleiding
– Docenten/trainers met diverse specialismenSamenwerking Atletiekunie

De Atletiekunie heeft begin 2024 de opleiding tot hardlooptrainer door Running Holland & Training Tweaks (RH&TT) beoordeeld. De Atletiekunie ziet verschillen in inhoud en werkwijze t.o.v. de eigen looptrainer opleiding (BLT3), maar beoordeeld de opleiding positief. Daarmee draagt RH&TT bij aan de gezamenlijke doelstelling: het opleiden van zoveel mogelijk gekwalificeerde trainers in Nederland. Door de verschillen in inhoud en werkwijze is het niet mogelijk om na het succesvol afronden van de opleiding bij RH&TT ook het diploma van de Atletiekunie te ontvangen.

Verschillen met de Atletiekunie opleiding

De belangrijkste inhoudelijke verschillen tussen de opleidingen worden hieronder benoemd:

  • Wij kiezen voor een verdieping op het gebied van anatomie, fysiologie en trainingsleer waardoor je meer theoretische achtergrond hebt.
  • Je maakt bij ons een jaarplanning- en trainingsschema zodat je voor een groep én atleet een programma kan opstellen. Hierdoor neigt onze opleiding richting een niveau 4 opleiding waarbij je meer aandacht hebt voor 1-op-1 begeleiden van atleten.
  • Tijdens onze bijeenkomst doe je zowel theorie als praktijk waardoor je geen praktijkbegeleider en eigen trainingsgroep nodig hebt. Dat mag wel uiteraard om meer ervaring op te doen.

Visie opleiding tot hardlooptrainer

Onze visie op het opleiden van zelfstandige hardlooptrainer is het continu samen laten komen van praktijk en theorie. Door met een theoretische achtergrond op didactisch verantwoorde wijze voor de groep te staan, kun je een goede hardlooptrainer zijn. Het opdoen van praktijk ervaring is daarin belangrijk. Daarom kent de opleiding bijeenkomsten om zelf praktijkervaring op te doen, maar ook voorbeelden van andere trainers te ervaren. Daarnaast is het doorgronden van nieuwe inzichten over bijvoorbeeld hardlooptechniek onontbeerlijk om een goede hardlooptrainer te blijven. Deze kennis, praktijkervaring en het prikkelen van de nieuwsgierigheid komen samen in onze opleiding tot hardlooptrainer.

Data & Aanmelden

Hieronder vind je de data van de huidige groep(en) en de komende opleidingsronde. Is dit iets voor jou? Heb je nog meer vragen? Dan vind je hier de contactgegevens van Dave Baars en hier vind je mijn contactgegevens. Direct aanmelden? Dat kan ook met dit aanmeldformulier. Na het invullen van het aanmeldformulier krijg je zo snel mogelijk reactie. Van het moment van aanmelden tot aan de start van de opleiding heb je de optie om in eigen tijd een module te doorlopen zodat je al met de hardlooptechniek aan de slag kunt. Deze optie wordt aangeboden zonder extra kosten.

Maandagavond, zomer 2024, 19.00-22.30 uur, Amsterdam

Bijeenkomst 1:  6-5-2024 hardlopen voor beginners
Bijeenkomst 2:  13-5-2024 hardlooptechniek
Bijeenkomst 3: 27-5-2024 aanleren van techniek
Bijeenkomst 4: 3-6-2024 didactiek en organisatie
Bijeenkomst 5: 10-6-2024 anatomie
Bijeenkomst 6: 17-6-2024 fysiologie en trainingsleer
Bijeenkomst 7:  1-7-2024 bouwstenen trainingsschema
Bijeenkomst 8: 8-7-2024 schema schrijven
Bijeenkomst 9: 2-9-2024 hartslagmetertest
Bijeenkomst 10: 9-9-2024 keuzeonderwerp
Bijeenkomst 11: 16-9-2024 blessurepreventie
Bijeenkomst 12: 23-9-2024 schema bespreken
Bijeenkomst 13: 30-9-2024 optionele bijeenkomst
Bijeenkomst 14: 7-10-2024 uitreiking certificaat

Vrijdagavond, zomer 2024, 19.00-22.30 uur, Amsterdam

Bijeenkomst 1:  17-05-2024 hardlopen voor beginners
Bijeenkomst 2: 24-05-2024 hardlooptechniek
Bijeenkomst 3: 31-05-2024 aanleren van techniek
Bijeenkomst 4: 07-6-2024 didactiek en organisatie
Bijeenkomst 5: 14-6-2024 anatomie
Bijeenkomst 6: 21-6-2024 fysiologie en trainingsleer
Bijeenkomst 7:  28-6-2024 bouwstenen trainingsschema
Bijeenkomst 8: 5-7-2024 schema schrijven
Bijeenkomst 9: 12-7-2024 hartslagmetertest
Bijeenkomst 10: 6-9-2024 keuzeonderwerp
Bijeenkomst 11: 13-9-2024 blessurepreventie
Bijeenkomst 12: 20-9-2024 schema bespreken
Bijeenkomst 13: 27-9-2024 optionele bijeenkomst
Bijeenkomst 14:  4-10-2024 uitreiking certificaat

Of de opleiding bij jou op de vereniging?

Naast de reguliere opleiding in Amsterdam bieden wij de opleiding ook aan op de vereniging. Wij komen op een gebruikelijke trainingsavond langs en gaan met een trainingsgroep van de vereniging aan de slag samen met 4-6 trainers in opleiding (HIO's). Deze trainers verzorgen een trainingsonderdeel op elke praktijkavond/-ochtend (7 bijeenkomsten). Dit wordt voorbespreken en nabesproken net als in de reguliere opleiding. De theorie vindt plaats middels online video's en pratijkgerichte opdrachten. Deze theorie komt terug in de praktijksessies op de club. Heb je hier als vereniging interesse in, neem dan contact met ons op om een programma op maat te maken. Zo kun je als vereniging een boost geven aan het aantal gekwalificeerde trainers die regelmatig intervisie met elkaar hebben!

Docenten

Docenten

Dave Baars I Functie: Hoofddocent, eigenaar hardloopschool Running Holland, hardlooptrainer I Specialisme: Organisatie hardlooptraining, hardlooptechniek, didactiek, lopen voor spelsporters

Wouter Dijkshoorn I Functie: Hoofddocent, eigenaar Training Tweaks, Bewegingswetenschapper, fysiotherapeut en triathlon-/hardlooptrainer niveau 4 I Specialisme: Fysiologie en trainingsleer, sportvoeding, hardlopen binnen de triathlonsport

Inhoud opleiding

Iedere bijeenkomst wordt gekenmerkt door een interactief theoriegedeelte (geleid door docent) en een praktijkgedeelte (verzorgd door HIO’s). Daarnaast biedt de docent voorafgaand aan de bijeenkomst een techniektraining aan ter inspiratie en ter verbetering van de hardlooptechniek van de HIO's.

Tijdens het praktijkgedeelte geeft de helft van de HIO’s een trainingsonderdeel. Na het geven van dit onderdeel worden de sterke en verbeterpunten van de HIO besproken. Zo wordt er in plusminus 2 uur één gehele training door de HIO’s verzorgd. Zo zal elke HIO minimaal 7 keer een trainingsonderdeel verzorgen tijdens de opleiding. Daarnaast is er een mogelijkheid tot stage lopen bij één van de docenten.

Tijdens de theorie grijpen we terug op het praktijkgedeelte en komt de theorie uit het door ons geschreven boek aan de orde. Door op interactieve wijze de theorie te behandelen is het 1,5 uur durende theoriegedeelte afwisselend, leerzaam en leuk.

Thema’s bijeenkomsten:

– Hardlopen voor beginners
– Hardlooptechniek
– Loopanalyse
– Het aanleren van de hardlooptechniek
– Didactiek & organisatie
– Anatomie
– Fysiologie
– Trainingsleer
– Jaarplan en trainingsschema schrijven
– Blessurepreventie, veiligheid en EHBO

Ontwikkeling als trainer

Deelnemers geven tijdens deze opleiding veel training. Deze trainingen worden direct daarna besproken en van feedback voorzien. Een van de manieren waarop feedback wordt gegeven is via beelden van opnames van een videocamera. Gedurende de opleiding tot hardlooptrainer ontwikkelt een deelnemer zich in de verschillende onderdelen van het training geven. Wanneer een deelnemer aan het einde van de opleiding voldoende kwaliteiten heeft getoond, ontvangt zij/hij een certificaat. Met dit certificaat kunnen hardlooptrainers zich voor ongeveer 70 euro per jaar verzekeren. Hiermee ben je tegen aansprakelijkheid verzekerd tijdens het zelfstandig training geven aan loopgroepen.

Daarnaast ontwikkel je ook als hardloper. Met een groot aantal praktijkuren tijdens de bijeenkomst en een half uur voor de bijeenkomst wordt de trainer een betere techniek aangeleerd. Zo wordt de trainer ook een betere hardloper.

Feedback van docenten

Er is veel contact tussen de docenten en de HIO’s. Dit komt door het interactieve karakter van de bijeenkomst aangevuld met praktijkgerichte opdrachten rondom de bijeenkomsten. Daarnaast stimuleren de docenten het stellen van vragen. Uit ervaring blijkt dat de HIO’s dit zeer nuttig en prettig vinden. Feedback van de docenten wordt op vele verschillende manieren gegeven, namelijk:

  • feedback op de gemaakte trainingsvoorbereidingen per email
  • feedback op de gemaakte opdrachten per mail en in de bijeenkomsten
  • feedback na afloop van het gegeven trainingsonderdeel door docent en groep
  • feedback op het gegeven trainingsonderdeel met behulp van gemaakte video-opnames
  • feedback over het gegeven trainingsonderdeel per mail

Daarnaast kan op verzoek van een deelnemer altijd een extra moment worden ingepland voor 1-1 begeleiding.

Locatie opleiding

Met 12 tot 14 bijeenkomsten leiden wij trainers op tot zelfstandig hardlooptrainer niveau 3. Tijdens de bijeenkomst komen praktijk en theorie samen op de vestigingen sport371 (Vondelpark), het Olympisch Stadion, Amsterdamse Bos en AAC in Amsterdam. Op deze manier word je opgeleid tot een trainer die met recreatieve en prestatie lopers aan de slag kan op de atletiekbaan en in het park/bos.