Training Tweaks

Met Training Tweaks proberen we inzichten uit de wetenschap en praktijk over te brengen naar de sportpraktijk van trainers en sporters. Wouter Dijkshoorn is dit begonnen vanuit zijn hobby: graag andere mensen helpen om beter te worden. Dat deed en doet hij als docent, trainer/coach en collega sporter. Met diverse 'train de trainer' activiteiten worden aspecten van het trainersvak op praktische wijze bijgeschoold. Een goed voorbeeld is de eigen hardlooptrainersopleiding waarbij telkens de koppeling tussen theorie en praktijk wordt gezocht. Ook in de individuele aanpak bij sporters is het belangrijk om telkens te kijken naar 'wat is ideaal in deze persoonlijke situatie?'. Daarin is kennis over de theorie belangrijk, maar vooral de intensieve communicatie om de begeleiding op maat te maken. Tot slot komt dit ook terug in de groepstrainingen: zet eerst de organisatie goed neer om vervolgens persoonlijke aandacht te kunnen geven. De triathlonclinics in samenwerking met de TRIHARD series is daar een goed voorbeeld van. Hierin wordt ook duidelijk dat Training Tweaks graag de samenwerking aangaat met andere partijen die in de sport actief zijn.

Sinds het september 2019 werkt Young Fokker ook voor Training Tweaks. Hij doet net als Wouter individuele begeleiding van sporters. Daarnaast verzorgen we samen de individuele en groepstrainingen.

Wouter in de rol als...

  • Afgestudeerd fysiotherapeut, bewegingswetenschapper en docent met focus op technische & fysieke training en voeding.

  • Opleider voor trainers in o.a. de sporten hardlopen, triathlon en hockey.

  • Trainer/coach op het gebied van triathlon, hardlopen en fietsen.

  • Triatleet op Eredivisie niveau bij de Dolfijn Amsterdam

Bewegingswetenschapper

Na het afronden van mijn studie fysiotherapie in 2011 was ik vastberaden om mijn leertraject te vervolgen met de opleiding bewegingswetenschappen. Gedurende twee jaar heb ik kennis en ervaring opgedaan over het bewegen van de mens met specialisatie in de richting de combinatie van inspanning en voeding. Naast de studie was ik actief als fysiotherapeut. De combinatie fysiotherapie en deze twee specialisaties laat ik terugkeren in mijn werk, sport en vrije tijd. Met deze kennis en vaardigheid ben ik in staat sporters te begeleiden op het gebied van trainingsleer en voeding. Dit resulteert onder andere in het verzorgen van workshops en schrijven van trainingsschema’s en voedingsadviezen. Mijn afstudeeronderzoek ging overigens over het optimaliseren van de volgorde in een team tijdrit, ook relevant voor de teamcompetitie in de triathlonsport!

Docent

Tijdens de master bewegingswetenschappen heb ik gekozen voor het volgen van een opleiding tot docent. Deze éénjarige opleiding heeft geleid tot het ontwikkelen van didactische vaardigheden, maar daarnaast ben ik in staat goed te kunnen reflecteren op situaties uit het verleden. Na de studie heb ik mij gespecialiseerd in groepsdynamica, gesprekstechnieken, zelfreflecties en omgaan met groepen. Dit laat ik terugkomen in mijn werkzaamheden als docent op het UMC locatie AMC bij de Huisartsenopleiding, de hardlooptrainingsopleiding en bij het verzorgen van workshops aan professionals, coaches en sporters.

Trainer & coach

De kennis en vaardigheden als sporter, bewegingswetenschapper en docent laat ik samenkomen in mijn rol als trainer/coach. Ooit ben ik begonnen als handbaltrainer. Met het volgen van een specifieke handbaltrainer cursus heb ik specifieke kennis en vaardigheden opgedaan. Gedurende mijn studie en werk ben ik mij als coach en trainer steeds meer gaan specialiseren op de fysieke aspecten, het begeleiden van sporters omtrent voeding en het begeleiden van groepsprocessen.

Momenteel ben ik actief als hardlooptrainer voor Running Holland, zwem- en looptraining bij triathlonvereniging De Dolfijn en geef ik diverse clinics waar kennis en kunde samenkomt. Daarnaast heb ik bij triatlonvereniging De Dolfijn in Amsterdam een rol als trainerscoördinator in het bestuur.

Sporter

Ooit ben ik begonnen als handballer. In mijn jongere jaren heb ik gemerkt dat mijn passie in de sport ligt. Waarom? Sporten biedt uitdagingen, de groepsdynamica met teamgenoten is interessant en ik vind mooi om af te zien. Na het beoefenen van meerdere balsporten ben ik door een knieblessure mij gaan richten op een andere tak van sport. In mijn studententijd heb ik op wedstrijdniveau leren roeien. Het in korte tijd ontzettend hard afzien was nieuw voor mij. Samen met mijn studies fysiotherapie en bewegingswetenschappen heb ik veel over de sport geleerd. Daarnaast heb ik ook de kennis over inspanningsfysiologie en voeding kunnen toepassen in de praktijk. Als lichte roeier zal je een optimale balans moeten vinden in het innemen van voeding om het lichaam te laten herstellen en het ‘licht’ blijven om deel te mogen nemen aan de wedstrijd. Je staat immers twee uur voor de wedstrijd op de weegschaal. Een interessante strijd waar fysiologie en voeding tot in detail samenkomen!

Na het roeien ben ik in aanraking gekomen met de triatlonsport. Ik begon met een sprint in Maarssen. Sindsdien, september 2014, ben ik in positieve zin verslaafd aan de sport. Ik vind de combinatie van drie onderdelen fantastisch. Sinds 3 seizoenen ligt de focus op de teamcompetitie waarbij ik momenteel met de Dolfijn actief ben in de Eredivisie. Het teamaspect vind ik erg leuk! Daaromheen probeer ik mooie, uitdagende evenementen mee te doen waarbij de nadruk ligt op een langere tijd genieten van een prachtige omgeving. Zo heb ik onder andere de Eupen triathlon, Alpe d’Huez triathlon, Nisraman, Houffaraid en Salzkammergut Trophy gedaan. Met deze offroad ervaring is het me gelukt om in 2019 Nederlands Kampioen Cross Triathlon bij de Elite te worden. In 2020 mag ik deelnemen aan het WK voor de Elite. Oftewel, komend jaar de pijlers op de Eredivisie en de cross triathlon.