Cafeïne rondom inspanning
17/11/2023Supplementen in de sport
27/11/2023De rol van rekken rondom training
Is het essentieel? Absoluut niet! Kan het prestatiebevorderend werken? Jazeker! Kan het blessures tegengaan? Ja maar.. Rekken is een bekend gezicht in de sport. In de warming up, tijdens inspanning en na afloop van een training zie je wellicht voorbij komen bij jouw trainingen of in het park. In dit artikel lichten we toe wanneer je wat kunt doen met welk effect.
Grondmotorische eigenschap
Met rekken heb je onder andere invloed op één van de vijf grondmotorische eigenschappen, namelijk ‘lenigheid’. In dit artikel hebben we dat al uitvoerig besproken. Daar komt ook de rol van rekken beknopt terug, met name in relatie tot de andere grondmotorische eigenschappen. Met rekken beïnvloed je namelijk de bewegingsuitslag en spiertonus wat vervolgens invloed heeft op gecoördineerd bewegen.
Waarom zou je rekken?
Er is maar 1 reden waarom je in de sport zou moeten rekken: het beïnvloeden van de bewegingsuitslag van een specifieke beweging. Door middel van dynamische rekoefeningen kun je ervoor zorgen dat je meer bewegingsvrijheid in de heup krijgt waardoor je wel een goede afzet kunt maken in het hardlopen. In het zwemmen is de schoudermobiliteit vaak een belemmerende factor om goed te kunnen zwemmen. Ook hier kunnen dynamische rekoefeningen bijdragend zijn aan de sportprestatie. Daarnaast kan er op indicatie rekoefeningen worden gekozen vanwege (preventie van) blessures. Stem dit nauw af met jouw fysiotherapeut zodat je geen onzinnige rekoefeningen doet of oefeningen die juist een blessure veroorzaken. Tot slot kunnen sporters het ook lekker vinden om na afloop te rekken. Dat is prima en kan een ontspannend ritueel zijn. Dat is een goede reden om het te doen, maar puur fysiologisch niet bijdragend aan de prestatie of het herstel.
Timing van rekken
Als het doel is om de bewegingsuitslag te vergroten, dan is het waardevol om de rekoefening al vroeg in de training te doen. Zo kunnen de heupopeners of schouderoefeningen al voor de training uitgevoerd worden. Vervolgens kan het lichaam met een rustige warming up wennen aan de nieuwe bewegingsuitslag en zo de coördinatie hervinden. Het in ieder geval belangrijk om na het rekken niet direct explosief te bewegen. Door de rekoefeningen (zeker bij statisch rekken) wordt de spiertonus verlaagd en zijn de spieren dus minder actief. Daarnaast kan er door een vergrote bewegingsuitslag ook ongecoördineerde bewegingen ontstaan. Kortom, ga vanuit een rekoefeningen toenemende belasten waardoor je uiteindelijk in het kernprogramma de volledige ‘range of motion’ kunt benutten.
Hoe en hoe lang moet je rekken?
Het is belangrijk dat je tijdens de rekoefeningen beweegt in de zone waar je het gewricht tijdens inspanning ook wilt laten bewegen. Dat is dan ook belangrijker dan wat je precies voelt en in welke mate dat je dat dan voelt. Het is in ieder geval belangrijk dat het geen pijn doet. Dynamisch rekken betekent het bewegen over een bepaald beweegtraject waar je afwisselend wel en niet in de eindstand zit. Daardoor hoef je niet een bepaald aantal seconden in een bepaalde positie te zitten. De graadmeter is dat je verder in het beweegtraject komt met minder gevoeligheid. Doordat je dit dynamisch doet, wordt ook de coördinatie van diverse spiergroepen geprikkeld. Dit helpt je uiteindelijk bij het goed technisch uitvoeren van de beweging in de sport specifieke situatie. Een aanrader is dan ook om rekoefeningen te doen die passen bij de sport specifieke beweging. Zo is het stroomlijnen als rekoefening heel passend voorafgaand aan de zwemtraining. Zo merk je hopelijk nadat je het water inspringt dat je direct beter kunt stroomlijnen bij de afzet. Belangrijk, deze beweging/houding ook direct in de warming up toepassen. Anders verlies je de mobiliteit binnen diezelfde training al.
Waarom toch rekken met je groep na de training?
Na afloop van de training is het geen meerwaarde om (zonder specifieke indicatie van de fysiotherapeut) te rekken. Echter, het kan dus wel ontspannend werken en in een groepstraining ook een gezelligheidsfactor hebben. Dat speelt natuurlijk ook mee in een groepstraining. Daarnaast kun je informerend zijn als trainer over diverse spiergroepen die deze training extra zijn belast door een fysieke en/of technische focus. Hierdoor leert de atleet meer over de sport en kan dat ook blessure preventief werken.
Wat doet Training Tweaks met rekken?
Voor sporters besteden we tijdens onze FKT trainingen veel aandacht aan de lenigheid voor duursporters om beter te leren bewegen. Daarnaast hebben we een Youtube kanaal waar een aantal specifieke rekoefeningen op staan en ook een aantal landtrainingen met zwemspecifieke oefeningen waar ook de mobiliteit een belangrijk onderdeel is. Tot slot nemen we het mee in de individuele begeleiding van atleten om (samen met de fysiotherapeut) specifieke oefeningen uit te kiezen die de atleet verder helpen.
Voor trainers organiseren we workshops waar dit onderwerp ook regelmatig terugkomt. Zo speelt het een belangrijke rol bij onderwerpen als techniek en blessure & preventie. Tijdens de opleiding tot hardlooptrainer heeft het een nadrukkelijke rol in diverse bijeenkomsten.