Verkouden, griep en wel of niet trainen
22/03/2023Trainer rubriek: Morena Stevens
17/04/2023Slaap, de basis om te trainen
Slaap en gezonde voeding zijn de basis om aan het trainen te beginnen. De één heeft er totaal geen moeite mee, maar voor de ander kan het een behoorlijke uitdaging zijn om genoeg te slapen en ook de kwaliteit van slapen voldoende te krijgen. Tegenwoordig laten horloges of andere apparatuur informatie zien over je nachtrust: de duur en de verschillende cycli. Daar wordt vervolgens ook nog wel eens een maat aan gehangen hoe uitgerust je bent en of je wel of niet moet gaan trainen. Dat laatste zou ik niet te serieus nemen, maar de onderliggende data kunnen je wel inzicht geven in hoe je slaapt en welk gevoel je daarbij hebt. Dit geldt zowel voor het opstaan als de gehele dag die daarna volgt.
Slapen met Garmin sporthorloge
De moderne horloges van Garmin geven tegenwoordig veel informatie over jouw slaap. Dan moet je natuurlijk wel je horloge ’s nachts dragen. Het heeft wel een belangrijk nadeel: dit horloge meet geen hersenactiviteit. Bij veel wetenschappelijke onderzoeken wordt juist deze activiteit gemeten naast beweging en hartslag. Toch kan het een waardevol instrument zijn om jouw slaap beter in beeld te krijgen. De Garmin website geeft uitleg over wat er gemeten wordt, waar je naar kunt kijken en hoe het uitmondt in een bepaalde slaap score. Wat mij betreft is de uiteindelijk score niet belangrijk. Je krijgt met je horloge heel gemakkelijk een slaapdagboek zichtbaar. Dit kun je vervolgens koppelen aan je slaaphygiëne om te kijken wat positieve en negatieve invloed heeft op jouw slaap.
Slaaphygiëne
Met slaaphygiëne wordt het volgende bedoeld: de dagelijkse routine die de kwaliteit van slaap beïnvloedt. Op de website van TeamNL en Alles over sport wordt dit verder toegelicht met ook duidelijk beïnvloedbare factoren op de kwaliteit van jouw slaap. Dit kun je doornemen en vervolgens kijk je hoe jij daar in het dagelijks leven mee omgaat. Zijn er factoren die mogelijk aangepast kunnen worden om (nog) beter te slapen? Let op: het is erg persoonlijk, dus de tips en adviezen van een trainingsmaatje hoeven niet voor jou te gelden. Ook je trainer zou hier bij kunnen helpen door samen de routines (waaronder het trainingsschema) te bespreken, maar er zijn ook experts op dit gebied.
De factsheet van TeamNL laat de verschillende onderdelen zien van een goede slaaphygiëne en ook een tijdspad over de dag hoe je daar mee om kunt gaan:
- Slaapomgeving
- Externe prikkels
- Eten & drinken
- Overige dagelijkse routines
Daarnaast gaat Alles over sport ook in op een maximale powernap overdag van 20-30 minuten. Door dit te maximaliseren kom je niet in een diepe slaap (wat voor ’s nachts bedoeld is), maar kun je toch overdag aan je herstel werken. Ook wordt overtraining in deze factsheet genoemd. Als je heel erg moe bent, is slaap vatten ook lastiger. Dus wees ook bewust van dit signaal in relatie tot overtraining.
Rol van de huisarts
De huisarts kan een belangrijke schakel zijn in het bespreken van jouw slaap. Op de website Thuisarts staat veel informatie over slaap(problemen) en kun je wellicht al verder helpen. Het is een normale gang van zaken om een afspraak te maken met de huisarts als je slaapproblemen hebt. Samen met de huisarts bekijk je hoe je dit het beste kunt aanpakken.