Vakantie, Young & een stevige basis
11/11/2019Fietsend Colombia ervaren!
12/01/2020Smartpaddle & video project selectie Dolfijn triathlon

Begin november, met ingang van de voorbereiding op het nieuwe triathlonseizoen, zijn triathlontrainers Martijn Zanen, Erik Brandsma en ik aan de slag gegaan met een project Smartpaddle voor de winter 2019-2020. Met behulp van deze bewegings- en vermogensmeter en de videocamera willen we inzicht krijgen in de zwemtechniek van het heren selectieteam van triathonvereniging de Dolfijn met als doel komend jaar verder van voren het water uit te komen in de Eredivisie en Eerste divisie wedstrijden!
Integratie in het teamproces
Met een viertal metingen gedurende winter hebben we vier ijkpunten om de ontwikkeling inzichtelijk te krijgen en nieuwe aandachtspunten mee te geven aan de atleet. De uitkomsten van de analyse, gedaan door Erik Brandsma en mij, worden teruggekoppeld aan de atleet en die kan er tijdens de teamtrainingen en zelfstandige sessies mee aan de slag gaan. Zo kunnen atleten met eigen leerpunten integreren naast de doorlopende techniek lijn van hoofdtrainer Martijn Zanen.
Meten wat je wilt meten
We hebben het protocol zo uitgedacht dat de atleten tijdens de warming-up 50m zwemmen met de paddles op zone 1 (rustig duurtempo). Zo krijgen we een indruk van het rustige tempo zwemmen zonder vermoeidheid. Vervolgens wordt er een pre-set gedraaid om vermoeidheid te creëren. Hier worden geen metingen gedaan. Daarna begint de hoofdset met 100m tempo’s op het zogeheten ‘kilometertempo’. Dit is representatief voor het middendeel van een triathlon zwemonderdeel waarbij onder vermoeidheid wordt gepoogd een hoge snelheid vast te houden. Juist hier willen we inzicht krijgen in de uitvoering van de zwemhaal. Een bijkomend voordeel is dat deze training ook ‘gewoon’ een goede trainingsprikkel is. Het is dus niet alleen een meting, maar een training waarin de trainer aan het meten is.
Informatie zwemhaal met de Smartpaddle
Met de smartpaddle krijgen we onder andere inzicht in het krachtenverloop tijdens de zwemhaal. De video kan bijvoorbeeld een perfect ogende zwemhaal tonen terwijl er weinig krachten op het water worden uitgeoefend. Dan ziet het er mooi uit, maar levert het weinig op. Dit is één van de meerwaarden van de Smartpaddle. Hieronder zie je bijvoorbeeld een verschil tussen de rechter (doorgetrokken) en linker (gestippeld) arm. Idealiter is het groene oppervlak continue stijgend en zo lang mogelijk. Dat lukt rechts aardig, maar links vertoond een duidelijke dip gedurende de doorhaal.

Meerwaarde van de videobeelden
De video geeft ideale ondersteuning om de gebreken in het krachtenprofiel inzichtelijk te krijgen in het verloop van de zwemhaal. Met name in de uitleg naar de atleet kan dit het duidelijker maken. Daarnaast kunnen ligging en de manier van overhalen van de arm beter beoordeeld worden met de videobeelden dan met de Smartpaddle. En dat zijn ook juist twee punten waar wij met de hoofdtrainer veel aan werken om stroomlijning te optimaliseren. Wanneer dat geoptimaliseerd wordt, ligt de snelheid ook hoger bij hetzelfde krachtenprofiel onder water.
Toekomst
De tweede meting is net geweest, in maart en eind april doen we de volgende metingen om komend triathlonseizoen weer een stapje hoger te staan op de ranglijst!