Off-season: Weekje(s) doelloos sporten!
09/10/2021De 1ste voorbereidingsperiode richting een duursport wedstrijdseizoen!
28/10/2021Terugblik trainingsweek Zuid-Frankrijk (Malvies)
Young Fokker, trainer bij Training Tweaks
Vanuit mijn baan als docent bij de Hogeschool van Amsterdam heb ik het dit jaar voor de maanden september en oktober zo kunnen regelen dat ik online kan werken vanuit Zuid-Frankrijk in de Haut Languedoc. Ik zit hier in Malvies op een plek in het huis van vrienden waar ik al van kinds af aan kom. Het is een hele fijne plek waar ik graag kom en ik koesterde al enige jaren de wens om daar een langere periode te verblijven.
Dit is wat mij betreft ook de ideale plek om een trainingsweek te organiseren voor onze triatleten. Dus voordat ik het wist had ik het geopperd bij onze atleten. Marleen en Bert waren zo ongeveer de eerste die zich hadden aangemeld, later heeft ook Yvonne de vriendin van Bert zich aangesloten. Dit A-team is begin oktober in de bus van Marleen naar Malvies gereden.
Reverse periodization
Omdat we aan het eind van het triathlon seizoen zitten was het niet mogelijk om specifiek te trainen voor een evenement wat op de planning stond. Bovendien is dat met verschillende atleten en dus verschillende doelen redelijk onmogelijk. Maar het is wel enorm zinvol om juist kracht en techniek te trainen om de basis te leggen of te vergroten voor de trainingsarbeid van komend seizoen. We noemen dit idee reverse periodization en dat kan goed gebruikt worden in het off season en eerste voorbereidingsperiode. Gelukkig sloot dit ook aan bij de wensen van de atleten en wat mij betreft staat naast de trainingsdoelen ook plezier hebben voorop. Samen trainen, goed en lekker eten en dus met z’n allen plezier maken – buitenspelen 2.0!
Lopen: Techniek & kracht
Het huis staat boven op een berg en als je deur uitloopt dan bevind je je tussen de heuvels, dus ontkom je niet aan hoogtemeters. De ruige natuur met hoogtemeters zijn een ideale omgeving voor een trailrun. Onze trails duren zo rond de 1-2 uur en de snelheid gaat direct omlaag, want het hoogteverschil dwingt je direct om technisch netjes te lopen. De paslengte verkort, onbewust wordt de voetplaatsing geoptimaliseerd door de dwingende situatie. Door de verkorte pas en een iets vallende loop wordt de voet meer onder het lichaamszwaarte punt geplaatst. Daarnaast moet er meer kracht geleverd worden voor de knie inzet, en om die nog meer te stimuleren is een fellere arm inzet wenselijk en dat draagt ook weer bij tot een verhoogde salsa- en schaarreflex (knieinzet wordt gestimuleerd door de armbeweging & heupstrekking tegenovergestelde zijde van de knieinzet). Dit vertaalt zich weer in een effectievere loop.
Impliciet leren
Deze impliciete manier van werken aan je techniek heeft als bijkomend voordeel dat de techniek beter wordt ‘onthouden’ dan een expliciete manier van leren. Dus op het moment dat je niet goed meer kunt nadenken over je techniek, bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd in het laatste deel van je looponderdeel als de vermoeidheid toeslaat dan blijk je beter in staat om impliciet aangeleerde vaardigheden te blijven toepassen. Een mooi voorbeeld vanuit de sportwereld zijn de hoge trappen die Zlatan Ibrahimovich kan maken doordat hij in zijn jeugd veel aan Taekwondo heeft gedaan. De ‘hoge trap’ is dus niet expliciet geleerd maar eerder op een onbewust niveau (impliciet) waardoor deze beter blijft hangen, er heeft dus ook transfer plaatsgevonden vanuit Taekwondo naar het voetballen. Of om dichter bij huis te blijven, het leren fietsen dat op jonge leeftijd is aangeleerd zonder expliciete instructie blijft beter hangen in ‘stressvolle’ situaties, denk bijvoorbeeld aan het verkeer in Amsterdam.
Fietsen: kracht & techniek
Geen van de atleten die mee waren hadden echt ervaring met hoogtemeters (hm). Maar het bleken alle 3 behoorlijke klimgeiten, zeker Marleen spurt weg als het berg op gaat. Bert rijdt berg op alle gaatjes dicht en Yvonne fietst alles mee. Hulde Yvonne als niet-fietser heb je echt een topprestatie geleverd. We hebben 4 verschillende routes gefietst. Van een korte route (49km) met relatief weinig hm (900) maar met behoorlijke steile stukken tot wel 13-15% tot de lange route van 107km en 2000hm, met een beklimming van de Col de Fontfoide die met 12km en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8% toch echt pittig is. De lagere cadans en het leveren van voldoende wattage is een mooie krachtuithoudingsvermogen training die veel leuker is dan thuis op een fietstrainer zitten. Geweldig om met dit clubje samen heerlijk koffie te doen en warme perentaart op een terrasje in St. Chinian te eten en heerlijk pizza eten op het dorpsplein in Saint Gervais-sur-Mare uit werkelijk een mini keukentje.
Zwemmen: techniek
Wist je dat je in een zwembad van 9m prima met z’n drieën een techniek training kan uitvoeren met zelfs video analyse van de zwemtechniek. Aan een spanband met elastiek en ja hoor daar gingen we. Zelfs met een heuse intervaltraining, de Garmin’s geven geen enkele meter gezwommen aan maar we hebben wel degelijk een klein uur in het water gelegen. ’s Avonds samen kijken naar de zwemvideo’s en kijken naar wat er nog beter kan. Goed voor techniek maar ook om blessures te voorkomen. Heel leerzaam om ook elkaars video’ te bekijken. De volgende dag hebben we de aandachtspunten in de praktijk gebracht in het Lac du Salagou, een groot meer zo’n uurtje rijden vanaf Malvies.
Al met al was het een geslaagde try out op een prachtige locatie, met veel trainingsmogelijkheden, goed en gezond eten en veel persoonlijke aandacht. Ik wil graag Marleen, Bert en Yvonne bedanken voor hun bijdrage aan deze bijeenkomst, jullie waren de dappere eerste deelnemers. Volgend jaar gaan we zeker verder met deze trainingsweek!