Post season, reflectie en plannen
05/09/2022Eiger 2022: “It’s just a hill, get over it”
12/09/2022Testen, welke kies ik?
Het aanbod aan (commerciële) testen is groot. Zo groot dat je je af kunt vragen “waar doe ik goed aan?”. Met dit artikel hopen wij je te helpen in een keuze voor een geschikte test voor jouw situatie. Tevens lees je hierin ook onze visie. Dus dit is hoe wij, Training Tweaks trainers, er naar kijken. Dat betekent niet dat dé manier is!
Gezondheid en prestatie
Eerst is het belangrijk om te bepalen waarom je een test wil doen. Enerzijds kun je er voor kiezen om jouw algehele gezondheid in kaart te brengen. Je hoort misschien regelmatig nare verhalen (in het nieuws) dat mensen op het sportveld omvallen. Gelukkig komt het maar heel weinig voor. Toch kan het je overkomen. Met een onderzoek bij de sportarts kun je dit risico in kaart brengen. Dit wordt een sportmedische keuring genoemd. Er zijn vele partijen die dit aanbieden en ook in verschillende vormen. Bij onze intake vragen we je altijd deze vragenlijst in te vullen. Dan krijg je een idee of het tijd is voor een sportmedisch onderzoek. Bij veel zorgverzekeraars wordt dit ook (deels) vergoed. Kijk dus goed naar de verzekeraar en aanbieder van de sportmedische keuring. Vraag je trainer over welke partij wij enthousiast zijn.
Daarnaast zijn er ook diverse testen om je prestatie in kaart te brengen. Met prestatie worden zowel technische als fysieke parameters bedoeld. Bij een sportmedisch onderzoek (wat je hier boven las) wordt er met een inspanningstest ook vaak de trainingszones bepaald. Dit doen ze met behulp van een ademgas analyse. Je doorloopt bij de meeste partijen een stappen protocol waarbij je relatief snel tot uitputting komt (rond de 12 minuten). Dat is belangrijk om te kijken of jouw hart-longsysteem goed functioneert, maar het is een minder betrouwbare test voor het bepalen van de trainingszones. Het wordt tevens binnen op een apparaat gedaan, terwijl je in de praktijk vaak buiten sport. Dit lijkt minder op de werkelijke prestatie, dus hoeveel is dat waard? Wij vinden dat het weinig waard is en dat het vooral naast de praktijk gelegd moet worden om te kijken of het klopt. Echter, er zijn sportmedisch centra die het net iets anders doen waardoor het wel een passende test is voor de prestatieindicatoren. Die zullen we de atleten dan ook adviseren indien de atleet graag een ‘labtest’ wil doen.
Type prestatie testen
Er zijn verschillende manieren om de prestatie op technisch en fysiek vlak te meten, analyseren en te gebruiken voor het trainingsschema. Wat ons betreft is de belangrijkste vraag: hoe kun je met de test zo dicht mogelijk bij de praktijksituatie blijven en toch een betrouwbare test te doen? Dan heb je in ieder geval een valide meting, een meting waar je meet wat je wilt meten. Dit kun je vervolgens ook vaker gebruiken in een trainingsschema. Het is namelijk ook een zeer goede training. Het blijft namelijk dicht bij de praktijksituatie en sluit aan op het doel. Daarom maken wij graag gebruiken van zogeheten ‘veldtesten’. Dit zijn gestandaardiseerde testen die in de praktijk plaatsvinden. Daarnaast gebruiken we dezelfde training regelmatig om iets te zeggen over trainingseffecten en progressie.
Technische testen
Er wordt bij testen vooral gesproken over fysieke testen om trainingszones te bepalen. Ook technische testen kunnen erg nuttig zijn. Zo kun je denken aan video-analyses van het hardlopen of zwemmen op duurtempo en bij wedstrijdsnelheid. Met deze analyses kan inzichtelijk worden wat het technische niveau is en hoe goed dat bij verschillende type inspanningen wordt toegepast.
Fysieke testen
Over de fysieke testen valt veel meer te zeggen. In de duursport is het interessant om de verschillende trainingszones in kaart te brengen om goed te trainen. Dit kan vooraf, bij de intake, maar het kan ook gedurende het trainingsproces steeds duidelijker worden. Een FTP test, power profile test of de uitkomstwaarden tijdens een tijdrit of klim bij het wielrennen zijn gebruikelijke testen om iets te kunnen zeggen over de getraindheid van de atleet op dat moment. Dit kan voor iedere andere duursport ook gedaan worden. Daarnaast zijn de uitkomsten van voorbereidingswedstrijden ook belangrijk om mee te nemen. Zo is een fietsonderdeel na het zwemmen bij een triathlon echt wat anders dan een FTP test op de indoortrainer. Daarom is een triathlon in voorbereiding op het hoofddoel waardevol om goede prognoses te doen. Dat is dan echt een praktijkgerichte test en ook direct een goed trainingsmoment. In de winter lukt dat natuurlijk niet. Dan ligt de FTP test op de indoortrainer weer meer voor de hand. Ook speelt de voorkeur van de atleet en type atleet een belangrijke rol. De combinatie van de bovenstaande factoren bepaalt uiteindelijk wanneer we welke test doen om iets te kunnen zeggen over het afgelopen trainingsproces, het huidige niveau en prognose in de komende wedstrijden.
Combinatie van techniek en fysiek
Idealiter zien we een combinatie van techniek en fysiek in één test terugkomen. Data en video’s van wedstrijden (fris en onder vermoeidheid) is waardevol materiaal om input te verzamelen voor de komende trainingsperiode. Juist in die situatie zie je de ingebakken patronen terugkomen (technisch gezien) en hoe de fysieke parameters in combinatie met wedstrijdspanning tot uiting komen. Een groot nadeel: het is maar een momentopname en iedere wedstrijd kan weer anders zijn.
Daarom zijn we met Amstelfysio een performance test gaan ontwikkelen waar we diverse parameters in kaart brengen, zowel op fysiek als op technisch vlak. Dit is tijdens inspanning, maar ook juist in rust. Door een divers maar toch compacte test aan te bieden heb je in 2 uur tijd meer inzicht in jouw gezondheid, herstelvermogen, techniek en fysiek.
En VO2-max dan?
Daar hebben we het nog niet over gehad. Dit is een uitkomstmaat die je veel op het internet vindt. Het is een waarde dat aangeeft hoe goed je zuurstof kunt gebruiken in jouw lichaam. Het is dus een belangrijke maat voor duursport. Essentieel om te weten? Nee. We maken er geen gebruik van in het bepalen van de intensiteit van de training of wedstrijd. Het zegt vooral iets over de genetische aanleg van deze functie. Het is maar beperkt trainbaar. En wees gerust, er zijn vele andere parameters waar we wel aan kunnen werken om beter te presteren!