Triathlon training 24-8-2021: spelen met cadans tijdens zwemmen, fietsen en lopen

Triathlon training 10-8-2021: Draften (schuin) achter de ander
24/07/2021
Triathlon eredivisie Dolfijn teamcompetitie
Samen strijden in de teamcompetitie triathlon!
20/08/2021

Triathlon training 24-8-2021: spelen met cadans tijdens zwemmen, fietsen en lopen

Trialmere - overgang zwemmen fietsen

Iedere atleet heeft een bepaalde voorkeurscadans tijdens het zwemmen, fietsen en lopen. Met cadans wordt het aantal omwentelingenvan de cyclische beweging in alle drie de disciplines bedoeld. Door voornamelijk lichaamsbouw en techniekstijl (interne factoren) wordt door het lichaam vanzelf een ideaal ritme opgezocht. Soms kan door techniektraining en door een anatomische aanpassingen (na een tijdje trainen in bijvoorbeeld een andere sport) een ander ritme worden opgezocht omdat het efficiënter werkt voor de atleet. Naast deze interne factoren zijn er ook een aantal externe factoren die invloed kunnen hebben op het ritme van de cyclische beweging. Daar gaan we deze training mee aan de slag!

Triathlonnen versus zwembad zwemmen

In het open water heb je in veel gevallen niet te maken met vlak water en zeker bij de start van een triathlon kan het chaotisch druk zijn. Dat zijn twee belangrijke redenen om jouw slagfrequentie te verhogen. Daarnaast biedt een verhoogde slagfrequentie ruimte voor meer ademteugen per minuut. Tot slot kan je ook je slagfrequentie aanpassen aan de atleet bij wie je in de heupen ligt. Dit stayeren hebben we vorige keer getraind en levert veel voordeel op!

De wind tijdens het fietsen

De wind speelt bij het fietsonderdeel de grootste rol van betekenis. Met wind tegen is het vaak makkelijk met krachten smijten terwijl je met wind mee soms alle moeite hebt om jouw krachten kwijt te kunnen. Door het aantal omwentelingen per minuut aan te passen kan je met wind tegen je hartslag en (niet) verzuurde benen onder controle houden en tijdens wind mee fietsen een hogere snelheid bereiken.

Tevens kan het nuttig zijn om vooral tijdens een korte afstand de cadans aan het begin, in het middeldeel en aan het eind aan te passen zodat de overgangen vloeiender verlopen!

Weg met de 180 passen per minuut tijdens het lopen!

De gouden standaard van 180 passen per minuut kan een hulpmiddel zijn, maar mag wat mij betreft zeker niet leidend zijn voor de loper. In een triathlon is de verleiding wel groot om met een relatief lage pasfrequentie te lopen na het fietsonderdeel. De zittende houding van het fietsen en het lagere ritme ligt daaraan ten grondslag. De combinatie van een bewuste armactie en hogere pasfrequentie kan je losmaken het logge lopen na een (lang en pittig) fietsonderdeel. De invloed van wind is hier kleiner, maar kan ook een rol van betekenis spelen. Dit geldt zeker bij geaccentueerd terrein. Wanneer er hoogtemeters in het parcours zitten, dan is het essentieel om omhoog een hogere en naar beneden een lagere pasfrequentie toe te passen!

Triathlon training 24 augustus 2021, Ouderkerkerplas (Ouderkerk aan de Amstel)

In deze training ligt dus de focus op ritme! Door de verschillen te ervaren krijg je meer gevoel voor wat goed bij jou past en hoe je je goed op de omstandigheden kan aanpassen. We hopen op een beetje wind en we gaan sowieso lopen met wat hoogtemeters!

Dinsdag 24-8-2021, 18.30-20.00 uur, Ouderkerkerplas (exacte locatie, fietsenstalling)

Inhoud training

  • Opwarmen met het herhalen wisselvaardigheden op de fiets
  • 2-3x (200m zwemmen – 4,3k fietsen – 1000m lopen) op OD, sprint en supersprint triathlon pace met verschillende ritmes tijdens en tussen de mini triathlons. Tussendoor 5′ pauze.
  • Cooling down

Dit hoef je niet te onthouden, dat doen de trainers!

Voorbereiding triathlon training

  • Bekijk optioneel de wisselvideo’s online op ons youtube kanaal;
  • Neem je spullen mee die je nodig hebt voor een zwem-, fiets- en looponderdeel.

Trainingsroute

We zwemmen deze route: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3005314
We fietsen deze route: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2984426
We lopen deze route: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2991329

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *