Triathlon training: van horizontaal naar verticaal & op de fiets springen

Training Tweaks team triathlon
Gezocht: parttime zelfstandig online (& fysiek) trainer/coach duursport
09/04/2021
Joey Hidding nieuw bij Training Tweaks
23/05/2021

Triathlon training: van horizontaal naar verticaal & op de fiets springen

Wederom, de trainingswet ‘specificiteit’ staat hoog in het vaandel! Het trainen in een horizontale positie overzetten naar doorgaan in een verticale positie is een vreemde gewaarwording als je het niet gewend bent. In veel sporten is het ook niet gebruikelijk. En, bij het trainen voor een triathlon is het ook niet eenvoudig te organiseren.

Zwem-fiets overgang

Vaak schiet de hartslag even door het plafond wanneer je het water uitstapt om vervolgens richting je fiets te rennen en zo snel mogelijk op de fiets te springen. Dat is logisch, maar het is ook iets wat je goed onder controle kan krijgen door de juiste tactiek in het zwemonderdeel en in de wisselzone te kiezen. Het focussen op de ademhaling, richten op jouw taak tussen het zwem- en fietsonderdeel en je goed voorbereiden tijdens het zwemmen is al het halve werk. Vervolgens is het veel – veel – veel oefenen.

De transitie in ‘wisselzone 1’

In de wisselzone is bezig zijn met jouw taak het allerbelangrijkste. Omstanders die roepen dat het snel moet, dat heeft niet zoveel zin. Het inslijpen van de handelingen in een zo echt mogelijke situatie, dat helpt! In de training wil je dus idealiter na een zwemonderdeel, met een hoge hartslag, misschien wel een beetje dizzy, tussen een heel aantal andere fietsen en met de juiste opstelling van jouw materiaal onderdeel van zwemmen naar fietsen zo goed mogelijk automatiseren. Dit speelt zich af in de eerste transitie zone. Waar denk je vooral aan?

 • wat is mijn beweegroute naar de wisselzone en richting het fietsonderdeel?
 • Met dat in gedachte, hoe positioneer ik mijn spulletjes in de wisselzone?
 • Welke handelingen verricht ik wanneer om veilig en snel door de wisselzone te gaan?
 • En heb ik nog specifiek materiaal nodig om dat te doen?

Behendigheid met de fiets

Het lopen met de fiets door de wisselzone en het opspringen van de fiets vraagt een goede opstelling van je fiets met schoenen al op de fiets en behendigheid in het opspringen na de balk. In het onderstaande foto en dit filmpje zie je hoe dat gaat.

Daarnaast vind je op deze playlist meer video’s over triathlon specifieke vaardigheden.

Triathlon training 18 mei 2021, Ouderkerkerplas (Ouderkerk aan de Amstel)

In deze training ligt de focus op de overgang van zwemmen naar fietsen. Door middel van een kort zwemonderdeel (als dat te doen is met de temperatuur), met een hoge hartslag wissel in transitie zone 1 en vervolgens een pittige start van het fietsonderdeel krijg je grip op de vaardigheden rondom de eerste wissel. Door het veel te herhalen wordt het ook steeds meer een automatisme. Dit doe je tijdens de training in een tweetallen.

Dinsdag 18-5-2021, 18.30-20.00 uur, Ouderkerkerplas (exacte locatie) specifiek trainen

Precieze inhoud training

 • Optioneel: uitleg opstelling wisselzone 1, schoenen op fiets bevestigen en oefenen van de handelingen.
 • 150m hardlopen (zone 5, submax) > wissel > 2,6k (zone 3, 90% FTP, OD pace) + 2k easy door fietsen > wissel > 250m hardlopen (zone 3, OD pace)
 • 5′ pauze met optioneel feedback wisselzone 1
 • 150m hardlopen (zone 5, submax) > wissel > 2,6k (zone 3-4, 100% FTP, SP pace) + 2k easy door fietsen > wissel > 250m hardlopen (zone 4, SP pace)
 • 5′ pauze met optioneel feedback wisselzone 1
 • 150m hardlopen (zone 5, submax) > wissel > 2,6k (zone 4, 110% FTP, SSP pace) + 2k easy door fietsen > wissel > 250m hardlopen (zone 5, SSP pace)
 • 5′ pauze met optioneel feedback wisselzone 1 + wetsuit aantrekken
 • 150m hardlopen (zone 5, submax) OF 200m SP pace zwemmen > wissel > 4,6k (zone 3-4, 100% FTP, SP pace) > wissel > 250m hardlopen (zone 4, SP pace)
 • 5′ pauze met optioneel feedback hardlopen
 • Optioneel: 150m hardlopen (zone 5, submax) OF 200m SP pace zwemmen > wissel > 4,6k (zone 3-4, 100% FTP, SP pace) > wissel > 250m hardlopen (zone 4, SP pace)

Dit hoef je niet te onthouden, dat doen de trainers!

Voorbereiding triathlon training

 • Bekijk optioneel de wisselvideo’s online op ons youtube kanaal;
 • Neem je spullen mee die je nodig hebt voor een zwem-, fiets- en looponderdeel;
 • En schrijf je in voor de training door middel van deze link!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *