Een lastige keuze als sporter, je begint je wat minder te voelen en de volgende vragen spelen door je hoofd: “word ik ziek? Heb ik (iets) te hard getraind? Hoort het bij deze periode van het jaar? Of is het juist de bedoeling dat het trainingsschema erg zwaar is?” De ervaring leert dat het behoorlijk lastig is om op tijd in te grijpen met als doel erger te voorkomen.
Door training word je tijdelijk zwakker. Het principe supercompensatie vertelt ons dat je door training direct daarna kortdurend minder goed belastbaar bent en vervolgens herstelt het lichaam hiervan om iets meer aan te kunnen. Dit gebeurt dus bij iedere training. Met deze trainingsprikkel wordt ook het immuunsysteem aangetast. Zowel bij duur- als intervaltraining ben je daarna minder goed gewapend tegen ziekte. Dit kan er voor zorgen dat je net wat makkelijker een virusinfectie oppikt dan anders. In veel gevallen gaat dat natuurlijk goed bij een uitgebalanceerd trainingsschema en voldoende ruimte voor herstel. Echter, wanneer het lichaam uit balans is en zeker in een periode met veel ziektegevallen om je heen, kan ziekte sneller opsteken. Dan is het de vraag: wanneer neem ik gas terug?
Je gevoel speelt hier een enorm belangrijke rol. Toch kan dat gevoel pas optreden wanneer het al te laat is. Het gestructureerd monitoren van de HRV (Heart Rate Variability) kan hierbij helpen. Met de app HRV4training of een Garmin forerunner 955 krijg je dagelijks inzicht in jouw HRV. Dit geeft een weergave van hoe fit en belastbaar je bent. In de meeste gevallen is bij een lagere waarde de kans op overtraindheid en ziekte groter. Dit kun je, naast je gevoel (!!), gebruiken als graadmeter om gas terug te nemen. Let op: het is slechts 1 parameter. Laat je niet leiden door je HRV maar gebruik het als een extra indicator.
Op het moment van minder fit voelen en een mogelijk lagere HRV uitslag maak je een beslissing of trainen een verstandige keuze is. Of is een niet geplande rustdag op dat moment de beste training? De website Sportzorg maakt gebruik van de Nek-check. Dit vinden wij ook een handig middel om een beslissing te maken. Hier wordt ook het onderscheid tussen verkoudheid en griep beschreven en het belang van niet sporten bij koorts. Na herstel is het dan ook belangrijk weer voorzichtig op te starten met een rustige training in de sport die voor jou het meest ontspannen aanvoelt. Daarbij speelt het aantal dagen ziek zijn en niet trainen een belangrijke rol in hoe je het trainingsschema weer oppakt.
Het is altijd maatwerk en per situatie beslissen we graag samen wat te doen. Wat vinden wij belangrijk?
Zo lopen we de minste averij op en kun je weer snel en verantwoord aan de bak!
NB. Met corona zijn er veel ontwikkelingen geweest en kan het behoorlijk tegenvallen om de sport weer op te pakken. In overleg, en in samenspraak met medici kiezen we voor het juiste pad. Recent (november 2022) is een plan van aanpak geschreven door Sportgeneeskunde hoe het herstel aangepakt kan worden. Ook dit vraagt maatwerk. De informatie vind je hier.