Wat is de waarde van ‘ervaring’ als trainer?

Training Tweaks - Triathlon - wisselclinic
Nieuwe website in de lucht!
June 1, 2018
Training Tweaks - triathlon - voeding - gelletje
Nieuw die gelletjes: hoeveel gelletjes heb je nodig?
June 5, 2018

Wat is de waarde van ‘ervaring’ als trainer?

De staat van Oranje

Vorige week begon er een interessante serie op de NPO over het Nederlandse voetbal. In de eerste aflevering gingen ze op bezoek in Duitsland. Ook zij hebben een behoorlijke dip gekend rond de eeuwwisseling. Wat doen zij anders dan wij?

Intelligentie van de trainer

Een van de factoren is de trainer. De ervaring als speler lijkt in Nederland behoorlijk mee te wegen. Dat is zelfs een van de ingangseisen om coach betaald voetbal te mogen starten. De huidige directeur van Schalke 04 (voetbalclub in Duitsland) denkt daar heel anders over. In deze aflevering legt hij uit dat ‘intelligentie’ veel belangrijker is dan een ruime ervaring als speler. Zo heeft hij zelf in het verleden Jurgen Klopp (foto, huidige trainer van Liverpool FC) als speler doorgeschoven tot trainer bij de voetbalvereniging in Mainz. Dat was de doorbraak van hem. Inmiddels heeft hij tweemaal laten zien de finale van de Champions League te bereiken zonder het meeste geld te hebben.

Vertalen naar de sportpraktijk

Nu de vraag aan de Nederlandse sportbonden: hoe kunnen we talentvolle Nederlandse trainers met een beperkte ervaring op hoog niveau en een klein netwerk toch vinden en stimuleren door te ontwikkelen? Gaan we ook talentendagen organiseren voor trainers? En hoe kijken we dan onder andere naar de factor ‘intelligentie’?

Kritisch naar competenties kijken in plaats van naar een palmares kijken lijkt mij een goed idee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *