Weekje(s) doelloos trainen, belangrijk!

Triathlon eredivisie Dolfijn teamcompetitie
Samen strijden in de teamcompetitie triathlon!
20/08/2021
Trainingsweek-frankrijk
Terugblik trainingsweek Zuid-Frankrijk (Malvies)
21/10/2021

Weekje(s) doelloos trainen, belangrijk!

Wat een gave ervaring om op het Europees Kampioenschappen cross duathlon & triathlon tussen de elite atleten te mogen starten! De omgeving was schitterend (Molveno, Italië), op vrijdag volle zon en zondag glibberend de berg af en een mooi parcours uitgestippeld met fysieke en technische uitdagingen. En het resultaat? Ik mag dit seizoen nog even verlengen, omdat ik eind oktober mee mag doen aan de Wereld Kampioenschappen in Spanje!

Focus doorbreken

Juist na een lange wedstrijd- of trainingsperiode is het in mijn optiek belangrijk om even ‘iets anders’ te doen. Dat hoeft zeker niet absolute rust te zijn of de fiets niet aan mogen raken. In mijn optiek gaat het er vooral om dat je doet waar je op dat moment zin in hebt zonder een specifiek doel. Dit kan zowel na dé wedstrijd voor een korte tijdspanne (paar dagen tot een week) als na het seizoen voor een wat langere periode (enkele weken).

Prikkelverandering en verminderde meeropbrengst

Wel of geen specifiek doel? Wat mij betreft niet. En ook geen trainingsschema waar je toch het gevoel kan hebben ‘ik moet me hier wel aan houden’. Anderzijds kan een aspecifiek doel ook veel plezier geven in de sport die je beoefent. Voor een van 10k tot marathon hardloper kan dat een aantal weken trainen op hordelopen om zo in de winter aan een indoorwedstrijd mee te doen. Een triatleet kan zich focussen op de schoolslag eigen maken. In deze twee voorbeelden wordt er wat mij betreft op macro niveau gewerkt aan de trainingswetten ‘prikkelverandering’ en ‘verminderde meeropbrengst’.

Zwemexit tijdens EK cross triathlon Dolomiti, blijft een lastig moment van horizontaal naar verticaal (Foto: Carel du Plessis)

Focus oppakken en specificiteit

In mijn geval was het nu slechts 1 week lekker sporten om vervolgens weer een trainingsblok van 3,5 week op te pakken richting het WK in Extremadura (Spanje). Met 3,5 week trainen en de laatste paar dagen rustiger aan, reizen en parcours verkennen kan ik mooi nog 1 accent discipline overstijgend leggen op wat er in Molveno iets minder goed ging. Met het zwemmen kon ik goed meekomen, maar op het fietsonderdeel had ik het vooral na de korte steile klimmetjes (van soms boven de 20%) moeite om daarna direct vermogen te blijven leveren. Daar werd ik gelost door de jongens om mij heen op de fiets. Ga ik dat in 3,5 week sterk verbeteren? Ik weet het niet, ik ga er wel mijn best voor doen! En op het looponderdeel gold hetzelfde. Ook na de steile klim kwam ik zeer matig op snelheid op het vlakke en naar beneden. Dat kan ik prima op de heuvel in het Amsterdamse Bos nabootsen en trainen. Op dit moment, kort tussen twee wedstrijden in ligt bij mij de focus op de trainingswet ‘specificiteit’.

Off season

Daarna is het echt even off season voor mij door een paar weken lekker te blijven sporten, met alternatieve sportactiviteiten en met de focus op vooral weer heel veel zin hebben in het volgende seizoen! Dat kan ik uitleggen als doelloos trainen, lekker sporten of alternatieve focus. Hoe doe ik dat? Onder andere door na te denken over hoe ik het komend jaar weer net een beetje anders kan aanpakken om mijzelf te ontwikkelen. Door de ervaringen van het afgelopen jaar in trainingen en wedstrijden heb ik weer ideeën opgepikt om komend jaar mee aan de slag te gaan. Dat maakt mij weer gretig, naast het idee dat ik even niet goed op mijn voeding hoef te letten en andere training gerelateerde zaken.

Denk je dat niet nodig te hebben en in één keer door te trainen? Dat kan, maar ga dan wel als nog de prikkelverandering opzoeken en van aspecifiek naar specifiek trainen. Ga daar de komende periode naar op zoek om een uitdagende, leerzame en effectieve winterperiode te hebben! Hulp nodig? Dan staan wij voor je klaar!

Focus op het volgende doel, in dit geval het einde van een stenen afdaling (foto: Carel du Plessis)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *