Zwembad zwemmen vs. Open water zwemmen: Slagfrequentie uitgelicht

Wat was het weer een fantastische dag bij de Rotterdam marathon!
April 8, 2019
Kijktip na werelduurrecord Campenaerts: ‘Wereldrecord’
April 17, 2019

Zwembad zwemmen vs. Open water zwemmen: Slagfrequentie uitgelicht

Het open water seizoen komt er bijna aan. Vooralsnog is het koud buiten, maar begin mei staan de eerste triathlons in het open water op de agenda. Eén van de bekende seizoenopeners is de Bosbaan Triathlon als onderdeel van de TRI HARD serie. Twee jaar geleden ging het zwemonderdeel gedeeltelijk niet door vanwege de aanhoudende kou. Daar gaan we dit jaar niet voor, en daarom des te belangrijker om in het zwembad specifieke open water trainingen te gaan doen. In de onderstaande video van GCN wordt het verschil tussen zwembad zwemmen en open water zwemmen in triathlons toegelicht.

Aan de slag met slagfrequentie

Eén van de aspecten is het verhogen van de slagfrequentie. Wat heb je daar aan? Minder ‘dode’ momenten in de slag waarbij er geen stuwing plaatsvindt. Oftewel, er ontstaan daardoor minder fluctuaties in jouw zwemsnelheid. Daarnaast geeft het per minuut meer momenten om te ademen en bij een ‘misslag’ door een andere atleet, een golf of iets anders heeft het een kleinere impact op jouw snelheid. Het onderstaande filmpje geeft instructies om de slagfrequentie te verhogen. Pas op: behoud je lengte in de haal!

Stroke rate ramp test

Ben je eerst benieuwd hoe efficiënt je bent bij verschillende slagfrequenties? Dan kan je de Stroke rate ramp test van Swim Smooth gebruiken. Vanuit die situatie kan je aan de slag om te kijken of je daadwerkelijk op zoek moet naar een hogere frequentie. Zo ja, een retest kan informatie geven of jouw training effect heeft gehad.

Tool: tempotrainer

Zoals in de bovenstaande video wordt geadviseerd, een tempotrainer kan je helpen bij het gestructureerd verhogen van jouw slagfrequentie. Bij iedere piep een insteek en je kan oneindig variëren met verschillende slagfrequenties. Zo kan jij op zoek naar jouw ideale slagfrequentie voor het open water seizoen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *